Sebenarnya Ummi wat dadih ni 2 hari lepas daahhh...xda masa nak letak kat sini...now masa macam cepat je berlalu...banyak hal nak kena setel...Apapun memang tangkap lentok betul bila makan dadih ni...Resepi dari Mat Gebu yang dah mula terkena angin kumpul barang-barang antik sekarang nih..hehee...Meh layan...sedaaapppnyaaaaa....Time kasih Mat! X cukup la, nanti nak wat lagi..makan hari-hari pun xpa nih!
Bahan:-
Bahan:-
- 6 cawan air (1 cawan = 250 ml)
- 200 gm gula pasir
- 3 gm serbuk jelly konyaku
- 100 gm susu cair
- 100 gm coffeemate
- 3/4 - 1 camca teh strawberry emulco
- Satukan semua bahan-bahan kecuali strawberry emulco dalam periuk, kacau dengan whisk hingga benar-benar sebati.
- Jerang atas api sederhana sambil dikacau hingga adunan mendidih.
- Matikan api dan tapis adunan ke dalam jug. Tambah strawberry emulco dan kacau rata.
- Tuangkan ke dalam bekas2 kecil atau yang bersesuaian. Sejukkan.
mengancam btol dadih ni..cuaca panas terik ni mmg sesuai sejuk tekak!..mmg sesuai makan dadih ni..
ReplyDeletetgh cuaca yg pns menyengat ni, mmg sesuai beno lah mkn dadih.
ReplyDeleteCantiknya dadih Ummi...
ReplyDeleteCikmanggis -
ReplyDeleteTu la pasal, dah la sedap sejuk ke tekak..nak buat pun senang..nnt akak nk wat perasa lain lak, hehe
Ain -
Memang pun, musim panas ni kena buat makanan yang sejuk2 tekak selalu sikit kan..
Mamafami -
Mama, cantik eh? hehee..tp x cantik pun xpa..memang sedap sgt2 ni..