Rasa lama pulak tak bakar kek...tengok resepi Kak Yani@MyR ni, nampak macam sedap...memangpun!! sedap, moist, lembut dan x cukup laaa...hehe...Dan yang penting, so fast n ez to prepare...bau pisang naik harum masa kek ni dibakar....meh, meh, makan...hehe
Bahan:- (loyang 7 x 5 x 20 cm)
Bahan:- (loyang 7 x 5 x 20 cm)
- 120 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 90 gm gula
- 50 ml minyak masak
- 2 biji telor
- 1 biji pisang besar (ummi guna 2 biji pisang berangan)
Untuk caramel:-
- 30 gm gula pasir
- 1 sudu besar air - untuk masak dengan gula
- 2 sudu kecil air lagi untuk diletak dalam setelah gula jadi perang
- Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan. Alas bekas poundcake dengan baking paper atau sapu butter supaya tidak melekat. Panaskan oven pada suhu 180C.
- Potong bulat pisang lebih kurang 1cm tebal. Panaskan 30 gm gula dengan 1 sudu besar air sehingga perang. Padamkan api. Perlahan-lahan masukkan 2 sudu kecil air dan pisang yang telah dipotong. Sejukkan sebentar.
- Dalam mangkuk tahan panas, masukkan telor, gula, minyak. Pukul sekejap.
- Isikan frying pan dnegan air, panaskan dan letakkan mangkuk berisi adunan telor tadi dan kacau hingga gula cair.
- Masukkan tepung ke dalam adunan (4) dan kacau sebati.
- Tuangkan karamel ke dalam adunan dan kacau perlahan. Biar jadi bercorak-corak (*ntah la Ummi punya x nampak corak apapun..hehe).
- Tuangkan ke dalam bekas poundcake.
- Bakar pada suhu 180C selama 35 minit (atau bergantung kepada oven masing-masing).
boleh buat ni sbb ada pisang masak kat pokok tu. x turun2kan lg.hihi
ReplyDeleteP/S..SELAMAT HARI IBU UTK KAK UMMI!
Wah Ain, ada kebun pisang ke? Eloklah turunkan pisang2 tu..nnt kena curi lak..haha..Selamat Hari Ibu jugak wat Ain.. :D
ReplyDelete