Ni lebihan isi ikan patin hari tu..rasa kalau nak buat masak berkuah dah x berapa kick laa sebab simpan 2 3 hari dalam fridge kan..so buat goreng gini je laa..kebetulan nampak kat dapur Jeni hari tu..Resepi asal guna ikan tenggiri/ikan merah..Akak layan ikan patin..hehe..sedap tau!! Ni resepi asal eh..pandai2 la adjust dengan ikan yang ada tu..
Bahan:-
- 5 -6 keping ikan tenggiri/merah yang dipotong (akak tukar patin)
- 1 sb. penuh serbuk ketumbar
- 1 sb. penuh serbuk lada hitam
- 5 - 6 ulas bawang putih ditumbuk lumat
- 2 - 3 sb. perahan lemon
- 2 sb. minyak masak
- Garam secukup rasa
- Tepung gandum untuk gaul
Cara-Cara:-
- Perap ikan dengan kesemua bahan tersebut kecuali tepung gandum selama 30 minit/lebih.
- Balikkan-balikkan ikan di dalam tepung
- Panaskan minyak dan goreng atas api yang sederhana.
ummi,laa..dah lama tak pekena ikan patin ni..kita penah dok kat kuala lipis 2 tahun tu yang pandai makan ikan patin nih.
ReplyDelete