Ni akak buat untuk bekfes pagi minggu kelmarin...terliuq tengok Rinn tayang kat dapur dia..terasa-rasa kat tekak dah banyak hari dah..ni baru sempat nak buat...Thanks Rinn..laku sungguh la kat rumah ni..kebetulan anak-anak sedara ada dan Najwa pun ada balik sempena "study leave" ni..sampai je dia tibai ni dulu..hehe..
Bahan:- (7 orang)
- 500 gm Fettuccine - direbus hingga lembut - toskan.
- 2 sb. olive oil (minyak masak or butter pun boleh)
- 1 biji bawang besar (bawang Holland tu sedap) - dadu
- 3 biji bawang putih - cincang
- 800 gm tomato puree
- 500 gm cendawan butang - hiris nipis
- 2 sb. daun parsley segar (akak guna dried parsley je)
- 1/2 cup cream (akak pun letak cream cheese)
- segenggam udang segar
- green & red capsicum
- 2 biji tomato - potong dadu
- 2 sb. sos tiram
- 2 sb. sos lada hitam
- 2 sb. sos cili
- 2 sb. kicap cair
(*kalau x cukup masin, tambah garam secukup rasa)
Cara-cara:-
- Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan wangi.
- Kemudian masukkan udang, kacau sebentar.
- Masukkan tomato puri dan semua sos serta cendawan butang.
- Masukkan cream cheese dan Fettuccine dan kacau rata-rata. Taburkan dried parsley.
- Masukkan capsicum dan tomato dadu. Seimbangkan rasa.
saya pun dh try buat.tengok kat blog cik mat gebu. memangg sedapp!!!!
ReplyDeletesaya tak pernah buat lagi...terliurnya!!!
ReplyDelete