Menu dalca ni untuk makan dengan nasi beriani kat atas tuh....Resepi dari Kak Hanieliza kita yang terer memasak tu...sedapnya wpun ada jugak bahan2 yang xda dlm stok dan Ummi terlupa pulak nak letak cili hijau dalam dalca ni..ish ish..penat je hb gi kedai beli cili hijau..dah nak ceduk baru terperasan, hehe! Ummi duk meratah je laa dalca ni...Thanks Kak Liza..Ummi mintak izin kopipes je la yaa...
Bahan-Bahan:
- 600 gm daging
- 3 biji ubi kentang [belah4]
- 5 batang kacang panjang [potong pendek]
- 1 biji carrot [potong pendek dan kecil]
- 1 cawan kacang dhal [rebus lembut]
- 6 biji buah belimbing buluh (*ummi xda stok ni)
- 4 biji cili hijau
- 2 biji mangga muda [potong kecil]
- 2 biji tomato [belah 4]
- 1 labu bawang besar[belah 4]
- 2 biji terung bulat [belah 4]
- 4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
- 1 bungkus rempah kari daging ]
- 1/2 cawan air asam jawa ] bancuh
- 4 ulas bawang merah ] 2 ulas bawang putih ] tumbuk atau hiriskan
- 3 cm halia ]
- 1 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar minyak
- Garam secukup rasa
- Potong daging nipis dan kecil. Basuh dan toskan.
- Belah 4 kentang, tomato, bawang besar dan terung.
- Panaskan minyak sapi & minyak. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
- Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak.
- Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
- Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
- Kacau lagi hingga mendidih dan empuk. Masukkan garam.
- Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
- Renehkan sehingga naik minyak lagi.
- Siap untuk hidangan.
makan ngan roti jala pun kaw gak kan.
ReplyDelete