Monday, October 13, 2008

Roti Jala (Resepi II)

Ni menu weekend lepas dah masa baru2 balik dari kampung. Anak-anak nak makan, tapi Ummi sediakan kari sardin sebagai lawannya...emmm besttt! Jemu dah makan ayam n daging..so stop dulu...Memang ngam!! Resepi roti jala kali ni Ummi ceduk dari dapur Ratna @ CikBawang. Thanks Ratna. Lebih senang dan x banyak karenah nak bancuh adunan..

Bahan:-
2 cawan tepung gandum
2 cawan air (*ummi guna 1 cawan air dan 1 cawan susu segar)
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Cara Menyediakan:-
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

No comments:

Post a Comment