Ummi masak ni sebenarnya weekend lepas dah, masa baru balik dari kampung, sori baru ni nak upload gambar n posting. Kemalasan melanda tahap gaban betuiii..Dah puas rasanya makan rendang daging dan ayam masa berhari raya di kampung, bila balik ke rumah Ummi ni, hubby suh wat roti jala..emm xnak ayam xnak daging..nah Ummi wat kari sardin la pulak..Najwa siap tapau bawak balik ke kampus lagi pagi Ahad tu..dia x makan pagi..Sampai je kat hostel, terus makan, siap sms lagi katanya sedap kari sardin ni...hehee...roti jala 8 keping dia tibai sume..
Bahan:-
1 tin besar sardin (cap ayam) - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan pekat ) * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
2 cawan santan cair
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras - tumbuk
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.
k.ummi...kuah sardin tuh nk kene buang tak? ke masukkan skali?
ReplyDeleteeh bukan kuah.. sos sardin tuh! sowii!
ReplyDeleteHana, aahh ambil isinya saja..akak dah tulis situ..sori byk2, maklumlah dah byk hari masak, puas nak igt semula..serai pun akak terlupa, baru tulis situ..ok!!!
ReplyDeletek.ummi...dh buat!!! mkn ngan lempeng! sedappppp!!!
ReplyDelete