Saturday, July 19, 2008

Terung Berlada

Ni masak ringkas je...Actly, Ummi ada jemputan kenduri jiran selorong malam semalam...Najwa pun ada balik ni, petang semalam sampai, tp dia xnak ikut g kenduri...kena masak gak lah untuk dia..terung ni jadi mangsa sebab dah 2 3 hari beli, nnt kecut lak dlm fridge tu...Ummi pun suka meratah je terung masak camni..
Bahan:-
3 biji terung sederhana besar
1 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar cili boh
2 - 3 sudu makan gula/secukup rasa
garam secukup rasa
Dikisar:-
3 biji cili merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
Cara-Cara:-
Basuh terung dan belah 4 di tengahnya, jangan putus. Goreng dalam minyak hingga 3/4 masak, jangan layu sgt..lembik nanti. Angkat dan letakkan dalam bekas sesuai, ketepikan. Kurangkan sedikit minyak dalam kuali jika terlalu banyak. Tumis bahan kisar dan cili boh dengan api perlahan. Kacau hingga cili benar2 masak dan naik minyak sikit. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga agak pekat. Tutup api dan tuangkan ke atas terung tadi dan rata-ratakan.

No comments:

Post a Comment