Monday, July 14, 2008

Tempe Pedas Dengan Kacang Panjang

Tempe memang family's favourite, masaklah macamanapun asalkan pedas2 kering gitu..

Bahan:-
2 plastik tempe - hiris nipis dan kerat2
7 - 8 urat kacang panjang - potong 2 inci menyerong
1 labu bawang besar - dadu kecil
2 ulas bawang putih - cincang
12 tangkai cili kering - kisar
1 sudu makan cili boh
1 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan gula merah/putih
garam
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan goreng garing tempe, angkat dan toskan. Ketepikan. Keluarkan sedikit minyak dan tinggalkan untuk menumis. Tumis bawang besar dan bawang putih. Kacau hingga naik bau dan masukkan cili kisar dan cili boh. Kacau hingga pecah minyak dengan api perlahan. Masukkan kicap dan gula. Biarkan tumisan sedikit kering. Masukkan kacang panjang dan kacau rata dengan bahan. Masukkan garam dan seimbangkan rasa. Bila kacang setengah masak, masukkan tempe goreng tadi dan gaul rata-rata. Tutup api. (*kacang x perlu layu sangat)

No comments:

Post a Comment