Wednesday, June 25, 2008

Tilapia Masak Taucu Pedas

Semalam pergi kedai kat rumah ni, igt nak cari ikan tongkol, tapi tengok2 ada ikan tilapia..hehe..suka, suka....terus je beli...Igt nak goreng je..tp hubby kata buatlah masak pedas, alah dah selalu buat..tengok dlm fridge ada lg taucu...so inilah menu yg keluar...camne pun mst kena pedas2 la jugak...anak2 dh besar ni..selera cam mak abah jugak..hehe..

Bahan:-
1 ekor tilapia sederhana besar
(bersihkan dan gaul garam + serbuk kunyit)
2 sudu besar cili kering yg dikisar
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris halus
1/2 biji capsicum - potong dadu
1 biji cili merah - belah 4
1 biji cili hijau - belah 4
1 biji tomato - belah 6
1 labu bawang besar - dadu
3 sudu besar taucu
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
1 sudu kecil gula
garam

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan goreng ikan tilapia secara deep fry hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggal sedikit lebihkurang 4 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Kacau dan masukkan cili kering kisar. Kacau hingga cili naik minyak, masukkan taucu, air asam jawa, gula dan air. Biar mendidih sikit, masukkan capsicum. Letak ikan dan biarkan ikan mesra. Tak perlu garam sebab taucu dah masin pun..(terpulang lah). Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato. Gaul rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment