Sunday, June 15, 2008

Apam Tepung Gandum (Apam Kampung)


Kuih apam memang my favourite...xleh nampak, lebih-lebih lagi apam tepung gandum or apam kampung camni..sedap makan dengan kelapa digaul garam kan..Resepi dari Chef Noraini Ni resepinya k...
Bahan:-
450 gm tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
6 gm ibu roti (yis segera)
3 1/2 cawan air
Cara-cara:-
Kisar air dan tepung gandum dalam blender hingga sebati. Pindahkan adunan ke dalam mangkuk besar, masukkan gula dan kacau hingga laurt. Masukkan ibu roti dan kacau lg hingga larut. Tuangkan ke dalam acuan bulan 8 in. Peramkan adunan 1 jam. Panaskan air kukusan hingga mendidih dan letakkan loyang dan tutup. Kukus selama 30 - 40 minit hingga masak. Setelah sejuk, potong dan makan dengan kelapa yang telah digaul rata dengan sedikit garam.
Tips: Untuk mempercepatkan keaktifan yis, bancuh yis dengan sedikit gula dan 1/4 cawan air suam. Yis yg elok akan naik dan berbuih dipermukaan atasnya.

1 comment:

  1. Assalammualaikum!...sy ingin bertanya mengapa apam sy kdg2 menjadi kdg2 tenggelam.bila tenggelam frust gak tp tak tau dimana salahnya...tq

    ReplyDelete