Resepi asal dari majalah Saji menggunakan tomato dan mangga...tapi kat dapur Ummi xda mangga, jadi Ummi dah gantikan dengan timun dan carrot. Makan dengan nasi beriani jugak nih! Best gak, rasa cam acar buah gitu...Meh tengok resepi asal dia ek..
Bahan:-
4 biji tomato (belah empat)
1/2 biji mangga masak (ummi tukar timun dan karrot)
8 tangkai cili padi - hiris (ummi guna 2 btg cili merah)
2 sudu besar kismis
7 biji buah prune (belah 2)
1/2 cawan cili kering kisar
1 labu bawang besar (hiris)
5 ulas bawang putih (hiris)
1/2 cawan air asam jawa cair
1 sudu makan cuka (*ummi tambah..kalu guna mangga x perlu lah)
sedikit gula dan garam
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan buah prune dan cili padi. Tuangkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih. Akhir sekali masukkan mangga dan tomato. Masak hingga buah tomato dan mangga separuh hancur dan keluar air. Seimbangkan rasa masam, pedas dan sedikit manis.
Bahan:-
4 biji tomato (belah empat)
1/2 biji mangga masak (ummi tukar timun dan karrot)
8 tangkai cili padi - hiris (ummi guna 2 btg cili merah)
2 sudu besar kismis
7 biji buah prune (belah 2)
1/2 cawan cili kering kisar
1 labu bawang besar (hiris)
5 ulas bawang putih (hiris)
1/2 cawan air asam jawa cair
1 sudu makan cuka (*ummi tambah..kalu guna mangga x perlu lah)
sedikit gula dan garam
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan buah prune dan cili padi. Tuangkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih. Akhir sekali masukkan mangga dan tomato. Masak hingga buah tomato dan mangga separuh hancur dan keluar air. Seimbangkan rasa masam, pedas dan sedikit manis.
Salam.. lapar la Ummi nengok acar ni, dgn ayamnya dgn nasik lagi....
ReplyDeletewkumsalam Milah - hehe..acar ni mmg pembuka selera..kena dgn nasi beriani kashmir tu..mmg ngam! Ayam tu mmg cara masaknya pun special sikit..sedap!
ReplyDelete