Monday, May 19, 2008

Sambal Crabstick (Jejari Ketam)

Anak2 ummi mana boleh kalu makan nasi xda pedas2, so dah x tau nk wat sambal apa dah..so keluar sambal ni jelah..hehe...licin jugak..

Bahan:-
10 batang crabstick pjg - kerat 2 inci
3 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang merah - kisar
1 ulas bawang putih - kisar
2 - 3 sudu besar gula
1 sudu besar madu
1 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
garam

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis cili kisar, bawang merah dan bawang putih dengan api perlahan. Kacau dan biarkan hingga naik minyak. Masukkan gula, air asam jawa, madu dan garam. Tambahkan air dan biarkan kuah agak pekat. Masukkan crabstick..kacau rata dan seimbangkan rasa. Tutup api.

No comments:

Post a Comment