Thursday, May 8, 2008

Nasi Udang Nenas

Emm ni resepi ummi cilok dari rumah Mamasya...thanx Mamasya..sedap di makan begitu saja...ooh, hehe...tp lawannya adalah kari ayam kashmiri dan pajeri bombay tu laaa...

Bahan:-
1 labu bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih - cincang
3 cawan beras
1 paket perencah adabi tomyam (ummi guna kiub pati ayam)
1 batang serai - dititik
1 1/2 cawan udang kertas (ummi guna udang sederhana besar)
1 1/2 cawan nenas potong kecil/dadu (nenas dalam tin pun boleh)
2 sudu besar margerin/butter/minyak biasa
4 biji cili merah - hiris
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
air secukupnya

Cara Memasak:-
Basuh beras dan toskan. Panaskan butter/margerin/minyak dan tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau. Masukkan perencah tomyam dan serai, kacau rata. Masukkan nenas, garam, kunyit dan kacau rata selama 1 - 2 minit. Masukka air, tutup periuk biar air mendidih. Masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa. Bila nasi hampir masak, masukkan udang dan cili, gaul rata dan biarkan nasi masak. Hidangkan dengan bawang goreng dan daun sup.

No comments:

Post a Comment