Thursday, May 8, 2008

Kashmiri Chicken Curry

Resepi dari geng @ MR ni..sape la pulak, x ingat, dah lama salin...ni baru sempat buat..rasanya resepi asal dari Chef Wan ni..yeap! Satu resepi kari yang tidak menggunakan santan tapi menggunakan whipping cream..boleh tahan..tp kurang pedas...ummi ada adjust sikit kasi pedas..hehe

Bahan:-
1 ekor ayam (potong 8) - ummi potong kecil sikit
2 sudu besar tomato puree
100 gm butter
2 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
4 biji buah pelaga
3 biji kentang (belah 4)
60 ml air
125 ml whipping cream
120 gm plain yogurt
2 biji cili hijau (hiris)
1 cawan daun ketumbar (ummi x isi pun)
Garam secukup rasa

Bahan Rempah Campur:-
2 sudu teh garam masala (*ummi guna garam bese je)
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
3 sudu teh serbuk cili (*ni ummi saja tambah)
Cara Memasak:-
Perap ayam bersama rempah campur, yogurt dan tomato puree selama 1 jam. Kemudian tumbuk bahan *, ketepikan. Panaskan kuali dan cairkan butter. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan ayam yang diperap tadi dan gaul rata. Biarkan ayam empuk sedikit. Tuangkan air dan masukkan kentang, biar mendidih hingga ayam dan kentang empuk. Masukkan whipping cream dan kacau rata. Akhir sekali masukkan cili besar dan daun ketumbar. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment