Monday, May 19, 2008

Kung Pao Chicken

Ni resepi Kung Pao dari geng@MR sape ek, Rai kot, sedap!!

Bahan-bahan:-
Bahan A
600 gm ayam
Tepung jagung
garam

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng & toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 & potong dalam 1-1.5 inci panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji lada bengala hijau - potong lebar2 sedikit
2 inci halia - ditumbuk halus
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam - jika perlu

Cara Memasak:-
1. Untuk Bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng lada kering sehingga garing dan ketepikan.
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bengala, isi ayam, sos tiram, sos cili dan sedikit air.
5. Biarkan kering, masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment