Tuesday, April 8, 2008

Sugar Plait


Ari tu lepas YM dengan noreen, ummi masuk lak dapur dia..tgk ada roti agak pelik je, berdandan gitu..hehe...tercabar je nak membuatnya...bab mendandan tepung ni memang out, selalu dandan rambut anak2 masa diaorang kecik2 dulu, so terjadilah roti dandan ni, dah koreh tangan, lama x mendandan..hehe..TQ Noreen, sedap ek, lembut sampai ke keesokan hari..ummi buat kelmarin, tp x sempat posting..

Bahan:-
400 gm tepung roti
7 gm (2 sudu kecil) yis
1 sudu kecil garam - paras rata
50 gm butter - cairkan
60 gm gula
1 biji telor
100 ml susu segar suam
110 ml air suam

sedikit gula - untuk taburan
1 sudu besar susu segar - untuk sapuan

Cara Membuat:-
Campurkan tepung, yis, garam dan gula dalam mangkuk besar, gaul rata. Buat lubang di tengah dan tuangkan buter, susu, air dan telor. Gaul doh hingga jadi lembut dan uli selama 15 minit hingga doh licin dan tidak melekat di tangan dan elastik. (doh akan melekit sikit, jagan tambah tepung). Bulatkan doh, alih dalam mangkuk yang dilenser dengan sedikit minyak. Tutup dengan cling film dan letak di tempat suam selama 1 1/2 jam - 2 jam hingga doh mengembang 2x ganda.
Setelah itu, tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bahagikan doh kepada 2 - A & B. Ambil A dan bahagikan kepada 3 dan gentelkan setiap 1 memanjang seperti sosej sepanjang 6 - 8 inci. Kemudian jalinkan. Ulangi B. Masukkan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak. Tutup loyang dengan cling film dan biarkan 40 minit - 1 jam agar doh naik 2x ganda. Panaskan oven pada suhu 190C - 200C. Sapu doh dengan susu dan tabur sedikit gula. Bakar 15 minit atau hingga keperangan. Setelah masak, letak atas wire rack dan tutup dengan kain bersih agar mendapat soft crust. Selamat Berdandan..!! :))

No comments:

Post a Comment