Thursday, April 17, 2008

Rose Swiss Roll


Resepi dari Mamafami ni, ummi buat semalam atas permintaan hubby dan my kids laaa...letak pict dulu ek, nanti ummi letak resepi, ngantuk aarr, malas dah nk taip resepi..Tk Mamafami...sedap betul cam kat kedai tu..tp ummi x letak whipping cream..lebih prefer letak filling blueberry n strawberry lagi...Ok ni resepinya k.
Bahan:-
3 biji telor - asing kuning dan putih
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan tepung kek - ayak
1/4 cawan tepung jagung - ayak
2 sudu besar susu panas
1 sudu besar butter - cairkan
1 sudu teh esen rose
beberapa titis pewarna merah
100 ml whipping cream - pukul hingga soft peak (*ummi x guna filling ni)
Cara Membuat:-
Pre-heat oven pada suhu 180C. Pukul putih telor hingga gebu bertanduk (soft peak). Masukkan gula, terus pukul lagi hingga gebu dan kembang. Tambah kuning telor sikit-sikit, pukul sebati setiap kali masukkan teor. Perlahan-lahan tuangkan tepung dan susu, gaul rata. Masuukan butter dan gaul sikit. Tambah pewarna dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang yang telah digris dan dialas. Bakar selama 8 - 10 minit Bila masak, biarkan sebentar dalam tin selama 5 minit. Keluarkan dari tin dan sejukkan atas wire rack. Terbalikkan atas towel basah dan kerat bahagian tepi kek. Sapu krim dan gulung kek rapi. Potong bila menghidang.

No comments:

Post a Comment