Sunday, March 30, 2008

Pau Kukus Kacang Merah


Kali ni try resepi dari Kak Liza, tengok kat rumah Mamasya buat nampak gebuss je, memang elok je naik dohnya, banyak jugak dapat, ummi anta kat family adik separuh..

Bahan:-
500 gm tepung pau/tepung gandum (*ummi guna tepung gandum je)
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu kecil yis mauripan
2 sudu besar shortening
250 gm air suam

Inti (*terpulang) - ummi guna kacang merah (ready-made)

Cara Membuat:-
Gaul rata semua bahan kecuali air. Masukkan air sedikit sedikit hingga habis. Uli hingga licin dan tak melekat di tangan. Bulatkan dan tutup dengan kain lembab. Biarkan naik dua kali ganda. Kemudian tumbuk2 adunan dan bahagikan kepada doh kecil-kecil. Bulatkan dan isi inti kesukaan. Lapikkan doh atas kertas kecil2 atau daun pisang..(*mana ada..!! hehe..) Rehatkan hingga doh naik lagi. Bila doh telah naik, panaskan kukusan dan susun doh dalam periuk kukusan dan masak lebih kurang 10 minit (*memang ngam..!). Bila telah masak, buka penutup kukusan perlahan-lahan agar airnya tidak menitis atas pau)

No comments:

Post a Comment