Thursday, March 27, 2008

Ikan Percik

Resepi dari Joayee...dia guna ikan mackerel...ummi guna ikan kembung jee...sedap...memang x penah wat ikan percik..selalu wat ayam percik je...Thanx Jo..

Bahan:-
4 ekor ikan (ummi guna 2 ekor ikan kembung)
200 ml santan (ummi guna santan kotak je)
3 sudu hesar tepung beras
1 sudu cili boh/cili powder - umm guna cili powder
1 asam keping
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam (*ummi letak 1/2 sudu je)

Untuk kisar:
1 bawang besar saiz kecil/4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
3 potong lengkuas (hiris nipis)
1 batang serai
serbuk kunyit

Cara Memasak:-
Setelah ikan dibersihkan, kelar dan perap dengan sedikit garam selama setengah jam. Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk yang berisi santan. Seimbangkan rasa dan masukkan tepung beras yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak atas api perlahan hingga pekat. Sementara itu, bakar ikan. Bila separuh masak, sapu dengan sos percik, balik-balikkan dan sapu sos percik lagi rata-rata. Teruskan bakar lagi ikan hingga benar2 masak.

No comments:

Post a Comment