Sunday, March 23, 2008

Ikan Patin Masak Tempoyak

Jumaat lepas ada staff yang duk kat Tioman bagi tempoyak dari Kg. Juara, Tioman...Biasanya tempoyak dari kampung tu sedap..sebab durian dia pun memang sedap...so hubby kata leh le masak ikan patin...so layaaannn...dia pergi Pasar Tani pagi tadi beli ikan patin...perrggghh, tengok hubby hirup kuah dia..ya Allah..gemor bebenor...ya lah anak jati Temerloh..hehe. Meh tengok resepinya yang bese ummi masak ni...

Bahan:-
  • 1 ekor ikan patin sederhana besar - kerat ikut suka
  • (*gaul dan rendam sebentar dengan garam kasar dan limau nipis - cuci bersih)
  • 2 - 2 1/2 cawan tempoyak - sedang2 masamnya
  • 10 - 12 biji cili padi - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 cm kunyit hidup - tumbuk
  • 6 tangkai pucuk daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan - belah 2
  • 1/2 biji timun taun - belah 2 (*xperlu buang kulit tp buang biji) dan kerat 1cm
  • air secukupnya
  • garam
Cara Memasak:-
Dalam periuk, masukkan secawan air dulu bersama tempoyak, cili, kunyit dan bawang putih. Gaul rata dan masak sebentar atas api perlahan, biar cili agak masak. Kemudian masukkan timun taun. Masak hingga separuh empuk. Masukkan daun kesum dan bunga kantan, tambah lagi air (*jangan terlampau banyak, biar agak pekat). Biar mendidih sikit, masukkan ikan dan garam dan perlahankan api. (*jangan dikacau sangat ikan ni, nanti hancusss..) Bila mendidih, tutup api.
(*masakan tempoyak yang asli memang tidak menggunakan bawang merah atau asam keping dah)

No comments:

Post a Comment