Saturday, March 22, 2008

Ikan Masak Cuka

Ni resepi kegemaran mak ummi, selalu kalu kenduri-kendara kecil2 sebelah Utara sana, selalu gak diaorang masak lauk ni..sedap sekali-sekala pekena masakan masam2 camni..boleh bukak selera..meh tengok resepi ya..

Bahan:-
  • 2 ekor ikan kembung
  • 10 ulas bawang merah - belah 2 atau 3 sj.
  • 6 ulas bawang putih - belah 2
  • 2 cm halia - hiris halus
  • 2 biji cili merah + hijau - hiris
  • 1/4 cawan cuka makan
  • 1/2 biji timun - belah kecil memanjang
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • sedikit air
  • garam
Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan dan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan, angkat dan ketepikan. Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau. Masukkan cuka, gula dan timun, kacau sebentar. Masukkan ikan dan reneh sebentar biar mesra. Masukkan sedikit air dan garam..Seimbangkan rasa masam cuka dengan garam dan gula..(jangan terlalu masin). Siap.

No comments:

Post a Comment