Bahan:-
50 gm/2 oz semisweet chocolate/coklat masakan
225 gm/2 cawan gula icing - diayak
50 gm/4 sudu besar butter/margerine
3 sudu besar susu cair/light cream
1 sudu kecil esen vanila
Cara Menyediakan:-
Potong chocolate kepada ketulan kecil. Dalam periuk tebal (heavy pan) masukkan chocolate, icing sugar, butter, susu dan esen vanila. Kacau atas api paling perlahan hingga chocolate dan butter cair. Alihkan dari api dan terus mengacau hingga benar2 sebati. Pukul lagi hingga adunan menjadi sejuk dan agak pekat. Bolehlah dimasukkan dalam piping bag atau tuang terus atas kek dan ratakan. Bolehlah terus dibuat hiasan mengikut kreativiti sendiri. (*adunan ini hendaklah terus digunakan dan tidak perlu disimpan dalam fridge dah!)
Dilanda angin 'malas menaip' ke Ummi? Semua resipi...HARAP BERSABAR... je ...hehehe..
ReplyDeleteummi bila nak tayang resepi *dongak depan pc*
ReplyDeletepsssttt buku kita mcm serupa laaa ;)
mamafami - bukan malas menaip, x cukup masa...hehe..ok dah taip sume dah...baguih ek, sabar tu sebahagian dari iman..hehehe..
ReplyDeletekakmOn - oo serupa buku ek..tp buat x serupa yg dalam buku..hehe..kena course dulu dlm class kakmOn..(*semak diari nk bagi tarikh) Bila kakmOn nk wat class kat Pahang ni..hehe