Resepi ni kutip dari rumah Jo...very nice as same as that being sold at Pasar Malam. Next time, I'll stick to this one...Thanks Jo...! Well, here's the recipe.
Bahan:-
2 cawan tepung naik sendiri - ayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telor
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
Filling:-
1 tin jagung krim
1 cawan kacang tanah - goreng dan tumbuk halus
1 cawan gula
sedikit mentega
Cara Memasak:-
Bahan:-
2 cawan tepung naik sendiri - ayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telor
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
Filling:-
1 tin jagung krim
1 cawan kacang tanah - goreng dan tumbuk halus
1 cawan gula
sedikit mentega
Cara Memasak:-
Pukul telor dan gula hingga kembang. Masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan kacau supaya tidak bergentil. Perap selama 1 jam. Kemudian panaskan non-stick pan dan tanpa menggunakan minyak, tuang 1 senduk adunan ke dalam pan. Angkat pan dan lenggangkan agar adunan nipis rata. Tutup sebentar pan. Bila setengah masak, taburkan filling dan sedikit mentega. Tutup sekejap dan bila kelihatan tepinya telah garing, lipat dua dan angkat. Sapu keliling apam balik dengan sedikit mentega.
kak.ummi..setakat yg jo cuba,,resepi ni juga yg jo sentiasa buat..:)
ReplyDeleteJo - thanx for sharing..memang sedap dan puashati guna resepi ni..hb pun puji sedap.. :))
ReplyDelete