Semalam sempat try resepi dari geng blog indon - Pepy (Andaliman) - resepi yang mudah, x memenatkan..!! Yang penting, my hubby n kids suka sangat...rangup dengan rasa toasted walnuts n chashew nuts..Tk Pepy...
Bahan:-
100 gm cooking chocolate
175 gm butter
100 gm gula pasir
200 gm gula kastor/soft brown sugar
1 sudu teh esen vanila
4 biji telor saiz L
75 gm tepung serbaguna
1/2 sudu kecil baking powder
100 gm kentang - kupas dan cincang halus
100 gm cahshew nuts - toasted dan cincang
(*ummi guna 50gm cashew nuts + 50 gm walnut)
Cara Menyedia:-
Bahan:-
100 gm cooking chocolate
175 gm butter
100 gm gula pasir
200 gm gula kastor/soft brown sugar
1 sudu teh esen vanila
4 biji telor saiz L
75 gm tepung serbaguna
1/2 sudu kecil baking powder
100 gm kentang - kupas dan cincang halus
100 gm cahshew nuts - toasted dan cincang
(*ummi guna 50gm cashew nuts + 50 gm walnut)
Cara Menyedia:-
Preheat oven pada suhu 180 C. Alas loyang 13 x 9 in dengan butter dan tabur sedikit tepung. Campurkan coklat masakan, butter dan gula pasir dalam bekas tahan panas - letakkan atas periuk yang mendidih dan kacau - double boiler. Kacau hingga sebati dan gula larut. Tutup api dan masukkan esen vanila dan gula kastor. Kacau sebati. Masukkan telor satu persatu. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak, kacau sebati. Masukkan sebahagian kentang dan sebahagian cashew nuts tadi. Kacau dan tuangkan ke dalam loyang tadi. Taburkan sebahagian lagi cashew nut atas adunan. Bakar selama 25 - 30 minit/hingga masak. Keluarkan dan biar sejuk, baru dipotong.
ahhh kak, thank you for trying this recipe
ReplyDeletePepy - thanx very much for sharing..my kids like it very much..they've finished it within 2 days..hahaha..
ReplyDelete