Friday, January 25, 2008

Udang Goreng Tepung

Kebetulan udang banyak ni, saja nk mengabihkan..goreng camni cepat le licin..

Bahan:-
10- 15 ekor udang sederhana besar
7 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk lada hitam
1/4 sudu garam
2 biji telor
serbuk perasa
2 kiub ais batu
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:-
Campurkan tepung jagung, serbuk lada dan garam...gaul sebati. Kemudian pecahkan telor ke dalam tepung tadi. Kacau hingga adunan halus. Campurkan kiub ais dan gaul sebati. Celupkan udang dalam tepung tadi dan goreng dengan minyak yg banyak hingga kekuningan. Hidang bersama sos.

2 comments:

  1. Kak Ummi,
    Yang tambah ais kuib tu petua Kak Ummi ya...??? Cath pun tengah ada udang banyak ni... Ha, nak goreng udang pulak hari ini... Hehee

    ReplyDelete
  2. Cath - petua? Maybe..kiub ais tu untuk meranggupkan lagi adunan selain telor tu...selalu jugak akak jumpa resepi celup tepung untuk sotong pun letak kiub ais ni..

    ReplyDelete