Thursday, January 24, 2008

Kari Kepala Ikan Tenggiri

Rasanya lama dah x buat kari ikan...pergi kedai nmpak pulak kepala ikan tenggiri, emm..sedang elok le...selera makan nasi...hehe

Bahan:-
2 belah kepala ikan tenggiri
1 paket serbuk kari ikan* ) * bancuh sebati
1 1/2 cawan santan pekat*)
2 cawan santan cair
4 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
2 sudu besar cili kering kisar
1 tangkai daun kari
1/4 cawan air asam jawa
3 biji buah pelaga
2 biji terung bulat - belah 4
2 biji buah tomato - belah 4
1 sudu kecil serbuk ketumbar
garam

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bawang kisar, buah pelaga dan daun kari sehingga naik bau. Masukkan santan pekat yang dibancuh dengan serbuk kari tadi serta cili kisar. Kacau hingga benar2 naik minyak dengan api perlahan dan masukkan serbuk ketumbar dan air asam jawa. Bila rempah telah minyak, masukkan ikan tadi dengan terung. Kacau rata, masukkan garam dan biarkan sekejap. Tuangkan santan cair, biar didih, kemudian perlahankan api dan biar kuah naik kemerah-merahan. Tutup api.

No comments:

Post a Comment