Thursday, January 10, 2008

Ayam Voluvar

Resepi dr majalah ni..saja try malam tadi, emm worth it!! Memang sedap!!...Ummi wat half je dari resepi asal ni..

Bahan:-
1 1/2 biji kelapa - santan pekat
1 ekor ayam (dipotong kecil)
1/4 cawan minyak masak
1 sudu besar gula
garam

Bahan A: (kisar)
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai

Bahan B:
2 in kulit kayu manis
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih (*ummi tukar serbuk ketumbar)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu rempah kari ayam/daging

Bahan C: (digoreng dahulu)
5 tangkai cili kering - kerat 2 atau 3
100 gm kacang gajus

Cara Memasak:-
Bersihkan ayam, gaul dengan garam dan kunyit. Goreng setengah masak saja. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan A dan B hingga garing dan naik bau. Masukkan santan dan masak hingga kuahnya agak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa. Kemudian masukkan ayam tadi dan masak hingga sebati dan kuahnya pekat. Kecilkan api agar kuah naik minyak. Akhir sekali masukkan cili kering dan kacang gajus. Gaul rata. Tutup api dan angkat.

5 comments:

  1. kak ummi..sy suka resepi ni..nk menerai la..esk...anak2 kan suka ayam..sampai kadang2 berpusing2 menerai resepi ayam

    ReplyDelete
  2. haduuuu malas nk buat..nak kacau periuk kak ummi je laa aci dok? hahah..

    ReplyDelete
  3. Jie - cubalah, pada tekak akak ni memang berbaloii, kelmarin panaskan pun lagi sedap jadinya.. hehe..try ya, nnt bg feedback k.

    Intan - kena serang angin M ke tu..kencang x? Angin sini sepoi2 bahasa gitu..jadi blm effect lg kat angin R..kah kah

    ReplyDelete
  4. salam... pesal CBox takleh tgalkan msg eekkkkk

    ReplyDelete
  5. Eh ya ke kak e..ntah le ok je..ptg td ummi nk tggal jejak kat chatbox kak e, xleh jugak..hehe...jgn buat hal dah le ya kak e, kalu kena cam mat pnya..pengsan kita nak pindaahh..hehe

    ReplyDelete