Sunday, December 23, 2007

Rendang Ayam Minang


Tuang dalam periuk besar, hampir penuh ooiiih...!

Sebelum Aidiladha hari tu, ummi masak rendang ni kat rumah ummi je, malas nak susah2 kat rumah mak...so, 3 ekor ayam telah terkorban...hehe..Sampai rumah mak di Temerloh, ummi relax sakan...Resepi sapa ha? X igt lak, cedok dari rumah jun kot...ummi adjust dan ganda 3 le resepi ni untuk 3 ekor ayam tu..
Bahan:-
1 ekor ayam
2 cawan santan pekat
2 batang serai - diketuk
5 helai daun kunyit - hiris halus
2 sudu besar kerisik
garam
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:-
15 - 20 tangkai cili kering + cili padi
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 batang serai -
1 inci halia -
1 inci kunyit - tumbuk
1 inci lengkuas - tumbuk
Cara Menyedia:-
Dalam kuali panaskan minyak, tumiskan serai yang diketuk hingga wangi. Masukkan bahan tumis dan kacau agar cili pecah minyak. Masukkan ayam dan balikkan perlahan-lahan biar rata. Masak sampai air ayam agak kering. Masukkan santan dan garam. Masak hingga rendang agak pekat. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. (*Jangan selalu sangat dikacau rendang tersebut, takut ayam akan hancur sebelum kuahnya pekat).

No comments:

Post a Comment