Semalam tanya anak2 nk breakfast apa pg ahad, Aiman dulu2 lagi jawab (*dah agak dah..), mak buat pulut kuning lehhh taaaakk...Hehe..baguih jugak, daging korban ari tu ada lagi, beras pulut pun ada...Alah hb pun suka pulut, so layaaannn...
Bahan:-
1 kilo beras pulut
(*rendam semalaman/selama 4-5 jam dengan serbuk kunyit dan 2 keping asam gelugur)
2 cawan santan pekat
3 helai daun pandan
2 sudu kecil garam halus
Cara Memasak:-
Bahan:-
1 kilo beras pulut
(*rendam semalaman/selama 4-5 jam dengan serbuk kunyit dan 2 keping asam gelugur)
2 cawan santan pekat
3 helai daun pandan
2 sudu kecil garam halus
Cara Memasak:-
Masak air dalam periuk kukus biar didih. Sementara itu, buang air rendaman pulut dan basuh sekali lagi pulut. Masukkan perlahan-lahan dalam periuk kukus (berlubang) dengan di alas daun pandan bersilang-silang. Kukus pulut selama lebih kurang 30 minit/hingga pulut kelihatan kembang. Balik-balikkan pulut satu kali semasa pertengahan kukus. Sementara itu, dalam bekas lain, masukkan santan dan garam, kacau rata.
Bila pulut telah kembang, perlahankan api dan angkat pulut, tuang dalam bekas besar, masukkan santan tadi sedikit demi sedikit, kacau rata. Masukkan sekali lagi dalam periuk kukus berlubang dan kukus sebentar (-+ 5 minit). Angkat dan ratakan pulut dalam periuk lain, dan letak sebentar atas api paling kecil selama -+ 10 minit.
*Bila menghidang, ceduk dan tekan-tekankan dalam bekas caserol.
aduih, ngancam selera la..lama x mkn pulut kuningg
ReplyDelete