Saturday, December 29, 2007

Pau Kacang Merah

Kuih ni ummi buat pagi tadi, saja je nak menghabiskan tepung n inti kacang merah tu...Resepi dari mana niii..dh lama salin dulu..x tulis la pulak sapa pnya, maaf ye..

Bahan:-
300 gm tepung gandum
(*kalu guna tepung hongkong lebih cantik)
6 gm baking powder
2 gm garam halus
162 gm air suam
6 gm yis
30 gm gula
18 gm (1 sudu besar) shortening

Cara Membuat:-
Ayak tepung gandum dan baking powder. Campur garam dan ketepikan. Dalam mangkuk lain, campurkan air, yis dan gula. Kacau rata. Masukkan campuran tepung tadi. Uli sebati. Masukkan pula shortening dan uli lagi hingga adunan licin dan x melekat di tangan. Tutup dengan cling film dan biarkan naik sehingga dua kali ganda. Bila telah naik, tumbuk2 adunan tadi untuk keluarkan angin. Bentuk tepung tadi bulat2 kecil (+- 30gm) dan masukkan inti kacang. Letak atas kertas yang dipotong2 empat segi kecil dan letak dalam loyang. Buat hingga habis dan biarkan lebih kurang 10 minit. Kukus dengan api kuat lebihkurang 15 minit. (Balut penutup loyang dengan kain agar air tidak menitis atas kuih dan jangan buka penutup sehingga agak2 masak, takut bentat).

No comments:

Post a Comment