Tuesday, December 25, 2007

Potato Bun

Satu lagi resepi roti sedap...dari Lilydvalley. Memang sedap...petang semalam ummi buat dua kali ganda dari adunan ni so dapatlah hantar kat family adik sikit malam tadi.

Bahan:-
* 300 gm tepung roti/protin tinggi (ummi guna semua tepung roti)
* 60 gm gula
* 1/2 sudu teh garam
* 3 sudu besar susu tepung
* 2 sudu teh yis segera

** 1 biji telor - dipukul sikit
** 130 ml air/air rebusan kentang/susu segar
(abaikan susu tepung jika menggunakan susu segar)

***70 gm kentang lenyek
***60 gm mentega/merjerin/shortening (ummi guna shortening)

Sedikit kismis
parutan keju

Cara-cara:
Gaul sebati bahan bertanda (*). Masukkan bahan bertanda (**) dan uli jadi doh. Kemudian masukkan bahan bertanda (***) dan teruskan menguli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Tutup dengan cling plastic dan biarkan naik 2 kali ganda selama lebihkurang 45 min. - 1 jam di tempat panas. Kemudian tumbuk2 doh supaya keluar angin dan bahagikan doh kepada bola2 kecil (40 gm) dan rehatkan lagi selama 10 minit. Bentukkan bola2 doh ikut citarasa dan taburkan kismis. Rehatkan lagi selama 45 min. - 1 jam. Taburkan parutan keji dan bakar pada suhu 200 deg. celcius selama 20 minit/hingga masak.

No comments:

Post a Comment