Tuesday, December 25, 2007

Lempeng Arab

Ni breakfast ummi pagi semalam, xnak yang berat sangat, so ummi try this recepi cedok dari Yat. Thanx Yat, sedaaapp!! Betul cakap hang..hehe.
Bahan:-
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan fresh milk
1 1/2 sudu besar fresh yogurt
3 sudu besar olive oil
secubit garam
2 biji bawang besar - cincang halus
spread cheese
2 biji telor - dipukul sikit
air secukupnya
sedikit butter

Cara-cara:
Campurkan tepung, fresh yogurt, fresh milk, olive oil, garam dan sedikit air. Kacau sebati sebagaimana hendak membuat lempeng. Jangan terlalu cair. Panaskan pan, letak 1 sudu kecil butter kemudian sendukkan adunan ke dalam pan. Tebarkan kuali agar tepung rata dan leper (seperti membuat kuih ketayap). Letak bawang, cheese dan 2 sudu besar telor. Kemudian lipat lempeng menjadi half bulatan (boleh juga dilipat lagi jadi suku bulatan). Bila agak kekuningan, angkat. Ulangi hingga adunan habis.

No comments:

Post a Comment