Thursday, December 27, 2007

Kari Ikan Masin Dengan Nenas (Tumis Darat)

Ni memang one of my hb's favourite...Ummi biasa masak cara tumis darat ni, style orang Utara...Ni lah cara yang ummi belajar dari mak sejak dulu2 lagi...Selera sungguh makan nasi malam ni dengan kari ni...

Bahan:-
8 - 10 keping ikan talang yang dikerat2
(*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
3 cawan santan pekat
5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
(*boleh juga potong serong nipis2)
1 sudu kecil halba
garam (kalau perlu - seimbangkan rasa ikan masin dulu)

Untuk tumis darat:-
3 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris kecil
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak masak

Cara memasak:-
Bancuh rempah bersama air dan masak atas dapur dengan ikan. Masukkan halba. Masak lebihkurang 10 - 15 minit hingga rempah kari benar2 masak. Masukkan santan dan nenas. Biar nenas agak lembut, tutup api. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis, kacau agak kekuningan dan layu. Tuangkan kesemuanya ke dalam periuk kari ikan tadi. Kacau rata, tutup periuk...Emmm..bila cedok, memang naik bau, buka selera... !

No comments:

Post a Comment