Monday, December 24, 2007

Carrot Cake


Sebab aidil adha ni ummi x prepare pn cookies, ada lah dua tiga jenis cookies adik2 bagi (*sayangnya diaorang kat ummi..hehe), so lepas siap kemas2 rumah tanpa anak2 daraku..penat oiih...ummi gagahkan juga membakar kek ni, resepi dari lilydvalley@MR, sedap rupanya...x sesia tangan ku penat menyagat carrot...sempat le family adik singgah anta anak2 dara ummi merasa kek ni, suam2 lagi..

Bahan:-
3 cawan lobak merah - diparut
1 cawan golden raisin
1 cawan walnut - bakar dan cincang
2 cawan tepung
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis (*ummi letak secubit je..x berapa suka)
1 sudu teh garam halus
4 biji telor
1 1/4 cawan minyak sayur
2 cawan gula (*ummi guna 1 1/2 cwn gula castor + 1/2 cwn soft brown sugar)

Topping/Glazing:- (*ummi x buat pun..kek ni dah cukup manis n moist)
1 1/4 cawan gula icing
3 oz cream cheese
1 sudu makan corn syrup (boleh ganti dgn golden syrup)
1 sudu teh esen vanila

Cara Menyedia Kek:-
Ayam tepung bersama baking powder, soda dan serbuk kayu manis. Masukkan pula parutan lobak, walnut, kismis dan garam ke dalam tepung tadi, gaul rata. Ketepikan. Dalam bekas lain, pukul telor, minyak sayur dan gula hingga sebati. Masukkan adunan ini ke dalam campuran tepung dan gaul rata dengan spatula. Alas dulang 10" dengan baking sheet/digris, tuang adunan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 50-60 minit dengan suhu 175 deg. celcius atau sehingga masak.
Untuk glazing/topping - campur semua dan pukul sebati..Bila kek telah benar2 sejuk, boleh lah diletak glazing..


No comments:

Post a Comment