Saturday, November 24, 2007

Tenggiri Masak Kicap My Style

Ni lauk lunch ari, sebab x pergi mana-mana pun, seharian duk memasak je le...hehe..my hubby n kids pun lepas ngap, ngap je le...hehe..Hah, baru puas hati..!!! (*Sori gambar x berapa clear, battery dah nk weak kot..emmm)

Bahan-bahan:-
2 keping ikan tenggiri
1/2 labu bawang besar - dadu
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - hiris halus
6 sudu besar kicap manis
1 sudu sos tiram
4 sudu besar cili dan bawang kisar
1 sudu besar sos worcester
1 sudu kecil garam
3 biji cili hijau - belah 4
1 labu bawang besar - potong bulat

Cara Memasak:
Gaul ikan dengan garam dan kunyit, goreng 2/3 masak, ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Setelah naik bau, masukkan cili kisar dan kacau hingga cili naik minyak. Masukkan sos tiram, kicap manis, sos worcester dan garam secukup rasa. Masukkan ikan, balik-balikkan. Akhir sekali masukkan cili hijau dan bawang, kacau sekejap. Siap.

No comments:

Post a Comment