Wednesday, November 21, 2007

Meehoon Singapore

Ni lunch tuk ari ni..maleh dah nak wat heavy sgt...roti byk gak lagi tuh..hehe..

Bahan-bahan:-
1 paket meehoon (rendam dan toskan)
200 gm bunga kobis
1 batang carrot - potong halus2
1/4 biji kobis
2 biji cili (merah dan hijau)
1 labu bawang besar - dadu
5 ulas bawang putih - racik halus
15 ekor udang basah
2 ekor sotong sederhana besar - potong bulat
2 keping isi ayam - potong kecil
1 paket fishball - belah 3
1 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang kecil hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan ayam, kacau sebentar. Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, kicap dan sos tiram. Masukkan fishball, sotong dan udang. Kacau lagi dan masukkan carrot dan bunga kobis. Kemudian masukkan sayur kobis, cili potong dan garam. Tambah air sedikit dan masukkan meehoon. Kacau rata hingga meehoon lembut (tambah air jika perlu). Bila sudah masak, hidangkan bersama sambal kicap dan cili padi. Taburkan bawang goreng..

No comments:

Post a Comment