Saturday, March 14, 2009

Sotong Goreng Beriani

Resepi asal dari Mak Daro (Kak Nis) tapi Ummi ceduk dari dapur orang UK ni..Noreen..hehe..Nak masak pun ringkas dan yang penting...sodaaappp...
Bahan:-
  • 500 gm sotong - potong ikut suka, xnak potong pun xpa
  • 4 biji bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1/2 inci halia - ditumbuk
  • 1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk
  • 1 camca besar serbuk cili
  • 1/2 camca besar serbuk ketumbar
  • 1 camca besar rempah beriani
  • 1 camca kecil sos ikan
  • 3 batang daun kari
  • 1 biji karot - potong ikut suka
  • 2 cawan air
  • garam secukup rasa
  • 5 camca besar minyak

Cara Memasak:-

  1. Jerangkan 2 cawan air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan sotong. Biarkan selama 2 - 3 minit. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga garing.
  3. Masukkan semua rempah dan sos ikan, gaul rata.
  4. Masukkan sedikit lagi air, daun kari, karot, garam dan sotong. Kacau hingga sebati dan sehingga karot lembut.
  5. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment