Apa khabar semua...aduuhh lama jugak dapur akak ni sunyi tanpa entry...sawang macam dah berbuai-buai ditiup angin... Terima kasih kepada yang masih sudi menjenguk... Kesian pulak bila ada yang duk tanya2 bila nak update....tu lah kan...susah mau cerita... Tuan dapur sekarang ni sebenarnya tengah nak slow down kan entry, bukan bermakna tidak masak, cuma masa untuk mengupdate sangat terhad sejak akhir-akhir ni.. akak sendiri pun dah macam x pandai nak curi masa ke sini... malas pun ada, letih pun ada, bz pun sama naik dengan kenduri kendara kat lorong wiken baru ni tak termasuk jemputan kahwin yg lain..
Adeeeii sampai janji nak buatkan ciskek untuk kawan-kawan abanglong sebelum dia balik ke kampus sabtu baru ni pun tak terbuat. Last-last Najwa yang buatkan ciskek oreo untuk kawan2 abanglong tuh, mujur lah...Emaknya dah terkulai fengsan rasanya hari jumaat tu. kebetulan pulak kerja ofis lebih sikit dan semua nak urgent...balik kerja masuk rumah kejap je terus ke rumah jiran untuk kerja-kerja menyiang segala. Mujur Najwa larat lagi nak buat...jam 10 mlm dia start mengisar biskut untuk base ciskek tuh...adeeii kul 2 pagi tdo anak dara ku..dah la pagi2 sabtu dia pun nak drive balik ke Arau...Thanks ya kakngah tolong langsaikan hutang ciskek mak dgn geng2 abanglong.. Tu la abglong duk citer sangat kat geng2 dia...hehe (*sori lah xda gambar ciskek yea...xdan nak snap dah kena potong2 masuk bekas pagi sabtu tu)
Adeeeii sampai janji nak buatkan ciskek untuk kawan-kawan abanglong sebelum dia balik ke kampus sabtu baru ni pun tak terbuat. Last-last Najwa yang buatkan ciskek oreo untuk kawan2 abanglong tuh, mujur lah...Emaknya dah terkulai fengsan rasanya hari jumaat tu. kebetulan pulak kerja ofis lebih sikit dan semua nak urgent...balik kerja masuk rumah kejap je terus ke rumah jiran untuk kerja-kerja menyiang segala. Mujur Najwa larat lagi nak buat...jam 10 mlm dia start mengisar biskut untuk base ciskek tuh...adeeii kul 2 pagi tdo anak dara ku..dah la pagi2 sabtu dia pun nak drive balik ke Arau...Thanks ya kakngah tolong langsaikan hutang ciskek mak dgn geng2 abanglong.. Tu la abglong duk citer sangat kat geng2 dia...hehe (*sori lah xda gambar ciskek yea...xdan nak snap dah kena potong2 masuk bekas pagi sabtu tu)
Okeh lah berbalik kepada resepi roti ni....Roti Unyil?? Apa tu Deet, akak pun x tau maknanya...gulung ke, mengunyil ke, kunyah ke...lembut ke maknanya, hahaha...gasak lah.. Tapi nak bagitau you all, roti ni sangat leeembuuuttt....sedaaaapppp....rasanya kalau x letak filling apa2 pun mmg best jek makan, ala-ala roti manis gitu...
Terlebih dahulu terima kasih Deetha kerana mengirimkan hadiah buku resepi ni sebagai hadiah GA yg akak menang. Boleh tengok sini contestnya... So akak terpikat nak try resepi cover depan buku ini...nampak sedap...dan mmg diakui sedap...beeesst sesangat, Aiman sia bawak bekal ke sekolah roti ni... Jom pakat2 mengunyil....hahaahaaa.. Thanks Deet cayang...apa khabar mu di sana...puas juga akak nak fahamkan ayat-ayat dalam bahasa Indon ni...kalau cakap biasa ok laa..ni tang resepi tu buat akak fenin2 sikit nak faham...hehe
Terlebih dahulu terima kasih Deetha kerana mengirimkan hadiah buku resepi ni sebagai hadiah GA yg akak menang. Boleh tengok sini contestnya... So akak terpikat nak try resepi cover depan buku ini...nampak sedap...dan mmg diakui sedap...beeesst sesangat, Aiman sia bawak bekal ke sekolah roti ni... Jom pakat2 mengunyil....hahaahaaa.. Thanks Deet cayang...apa khabar mu di sana...puas juga akak nak fahamkan ayat-ayat dalam bahasa Indon ni...kalau cakap biasa ok laa..ni tang resepi tu buat akak fenin2 sikit nak faham...hehe
ROTI UNYIL BLUEBERRY CHEESE STREUSEL
Resepi: Buku 51 Resep Pilihan (Roti & Pao) - Hadiah GA dari Deetha
Sumber dan Terjemahan : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Doh:-
- 300 gram tepung protein tinggi (boleh guna tepung roti)
- 100 gram tepung protein sedang (akak guna tepung gandum)
- 1 1/2 sudu teh (6 gram) yis kering segera
- 20 gram susu tepung
- 80 gram gula pasir (akak guna gula kastor)
- 2 kuning telor
- 1 putih telor
- 175 ml air sejuk dari peti ais
- 75 gram marjerin (akak guna mentega tawar)
- 1 sudu teh garam
- 125 gram bluberry filling
- 125 gram keju cheddar parut (akak x letak)
- 2 sudu makan mentega tawar (dari peti sejuk, lalu dipotong kiub kecil2)
- 2 sudu teh susu tepung
- 2 sudu teh gula aising
- 4 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan susu sejat/susu cair
- Aduk rata kesemua tepung, yis, susu tepung dan gula pasir. Tambahkan telor dan air sejuk sambil diuli hingga sebati. Masukkan marjerin dan garam. Uli lagi hingga elastik. (*akak mintak Bibik Melayu ulikan....hehheee, senangkan campak aje laaa dlm Bread Machine tu - setelah ulian 5 minit akak jenguk BM dan didapati adunan sedikit lembik, so akak tambahkan lebihkurang 4 sudu besar lagi tepung roti dan biarkan proses menguli siap, sedang elok dohnya. - mungkin untuk ulian tangan ok kot sukatan buku tu). Tunggu hingga siap Bibik bekerja dan keluarkan doh.
- Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan seberat 12 gram. (*akak timbang doh beratnya 35 gm setiap satu, dapat lebih kurang 15 ketul kalau x silap...lupa daaah). Bulatkan doh dan biarkan 10 minit lagi.
- Leperkan doh cara memanjang dan oleskan jem blueberry, taburkan keju parut. Jangan sampai ke hujung doh, supaya semasa digulung doh boleh melekat.
- Potong 2 bahagian jangan putus (*akak buat panjang sedikit dan potong 3 bahagian untuk paper cup akak guna yg lebih pjg sizenya).
- Letakkan di atas cawan kertas. Biarkan lebih kurang 60 minit hingga adunan doh naik 2x ganda (*akak hanya biarkan 40 minit pun dah ok).
- Oleskan dengan susu dan taburkan streusel rata-rata.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan lebih dahulu pada suhu 200 C (*akak set oven 185 C je) selama 8 minit hingga roti matang/kekuningan.
salam ziarah k ummi...bz yea...takpe la k ummi..bila dan apdet tu soronok kami adik2 angkat nk bersilat kt dapo..ala-ala bagi semangat gitew1 seronokny dpt adiah buku resepi antigagal..heheheh
ReplyDeletesalam kak...lama x jenguk dapur kak...tup tup dah ade roti...nak seketui kak...
ReplyDeleteAs'Kum Kak Ummi cayanggg waduhh itu ruti unyilnya membuatkan mataku terkunyil-kunyil juga dong! hhee.. wwahhh kak ummi nampak gebu roti tu.. Tahniah sebab memang GA << GA tu ape?? hehehe..
ReplyDeleteWahhh rajin sungguh kak ngah buatkan ciss oreo untuk Abang long yaa.. untung dapat anak rajin dan pandai membuat kek... :))
salam kak umie...terliurrr....da lame xmeroti ni....mak yung da xlarat nk menguli...bak mak seketui kak ummi bulihhh
ReplyDeleteAs'mkum Kak Ummi.
ReplyDeleteSedapnya...gebus roti tu kak. Lama tak masuk sini. Keciwa nak bw sbb tenet kadang2 slow..Heee
salam umie.
ReplyDeleteberbelit lidah sikit nak menyebut roti ni. Nampak sedap lah umie.. muah..muah..
aslmkum ummi.. salam rindu jugak.. tgok roti teringin roti la pulak..
ReplyDeleteWahhh suka buku tu...
ReplyDeleteSuka roti tu...
Suka semualah....
Piiiiii...pitttttt...npak xbuka pntu niii...kakkkkk..aduhhh bngkak kepala ni kena sekehhh...tu la kak la yg sruh buka dpur tu..tu yg snap gmbar mac...pasni bila plak bru brupdate xthu la...kak...kita nk g bkpes kat ikea ni...sat lgi nk kluar la...mai la kak..bila nk mai kl...jdi ke..
ReplyDeleteasslm Kak Ummi...sedapnye tgk roti tu...QH nk amik yer resepi ni...tq
ReplyDeletewah...lembut gebus rotinya..betul la kak...sy pun kalau resepi roti yg tak biasa buat kena uli tangan gak takut terlembik. tu yg kadang2 tu dok guna resepi doh yg sama sbb malas nk uli tangan...wakaka...
ReplyDeleteSelamat pagi Kak Ummi...
ReplyDeleteambo ngences ni..mau singgah ambik roti unyil..letak blueberry filling banyak2 ye..
nak buat lg roti-roti ni..tp tkut x mnjadi..
ReplyDeletemasuk listtt! kompom sodapppppp menggeget kertas! *kertas sedap? ye kot.. kekekekekeke
ReplyDeletesalam kak umi
ReplyDeletenampak sedappp..nnt nk try jgk..nasib baik ada ank dara yang rajin ..untung kak umi..:)kim salam kt ank dara tu yer..
unyill?????????????? nk kene bagitau kat dewan bahasa pustaka nih..suruh wat masuk dlm kamus dewan yg baru.. kui kui..
ReplyDeleteKak Ummi nie macam nak suruh saya menguli jer... Oh takuttt... Mesti x jadi nnt.. Err, saya menempel kat umah akak nie jer lah yer...
ReplyDeletekak ummi...sedapnya tgk...blueberry n cheese...blh singgah ...lapar
ReplyDeleteglad to follow kak...
http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/
salam kak ummi sayangggg.. hihiihih akak suka nya tgk roti tu.. buku resepi tu lagi suka katanya comfirm x gagal.. hihihihi.. seronok cuba resepi yek
ReplyDeletesalam rindu k.ummi.... unyil ke hape ke janji sedap kan.... len kali buatlah lebih boleh tapaw untuk gee sikit.... sedap nampak tu
ReplyDeleteSalam Windu buat kak ummi..ya ammpunzzz...ala ala indon jugak akak ulas buku tu ekk..heee ingat saya salah beloq ke...
ReplyDeletexpe..xpe..wasenya wamei yg paham.Kita kan serumpun gitu...emm nampak cam best.nanti nak cuba....masuk list dulu..
Thanks kak ummi share ..muahhh!take care
As'salam Kak Ummi cayanggg..
ReplyDeleteudah mampir ni mbak ummi, mahu intip2 resep roti yang enak banget. udah lama enggak menguli tepung buat roti udah rasa kecurr deh..hahaha
Kak Ummi...jarang dapat makan roti buatan sendiri sekarang ni kak, beli tepung roti tak sampai seminggu udah ada kumbang tu yang malassss atau alasannnn hahaha
boleh cubalah nanti kot2 boleh faham bahasa indon tu ya kak hehehe
kalau gonyel, mokwo paham..kunyah2 org tak dek gigi...
ReplyDeletelembutnya nampak roti tuh...nanti nak terai meng-unyil !!
Salam k.Ummi cayang.meh lah seketui roti tu....sedapnya kalau buat minum ptg...nak nguli sendiri belum cukup rajin..
ReplyDeletemasuk list sbb ini resepi roti..mmg pantang nampak resepi roti yg pelik2 ni mesti nak menerai..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ummi cayanggggg....alahai geram je tngk roti akak ni...kalau dapat rasa bestnya...namanya tu yg unik..unyil..he3...
ReplyDeleteNyum! Nyum! Suker! Suker! :-)
ReplyDeletesalam kak ummi
ReplyDeletesedapnya, tgk ni terasa nak meroti, tapi malasnya nak menguli roti
Salam kak Ummi, wah mmg marbeles sekali & nampak sedap, i like : )
ReplyDeletesalam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
salam.. nampak cam sodap je roti tu.. nk skit boleh..heheh
ReplyDeleteRoti unyil maknanya mungil atau kecil~kecil rotinya,,nggak sengaja nemu blog ini ternyata saya punya buku resepnya tapi gak pernah di baca..hehehe..tak jadilah mau disalin resepnya...salam.
ReplyDelete