Hah, malam ni macam terajin nak update ni....hehe. Tapi xdalah masakan canggih manggih sangat, masak yang biasa-biasa jek laaa... Rasa dah lama betul x masak gulai ayam lemak cili padi dan letak kerisek camni....akak mmg suka....lebih umpphhh rasa gulainya... Lagi pun lebih cepat masak lemak camni berbanding masak kari, lambatlah nak tunggu kari naik minyak...hehee.
Apapun satu nak bagitau, bila akak masak gulai lemak cili padi berkerisek camni, akak xkan tumis dulu bahan-bahannya...just masak terus dalam periuk, nnt bila letak kerisek tu ia akan naik berminyak lagi....cuma gulai xdalah nampak kuning terang gitu...jadi gelap-gelap sikit. Letak serai lebih2 sikit...mmg sedaappp! Hb akak mesti suka nak makan serai yang melekat dengan kuah gulai tuh...adeeehhhh, berselera nooo.... Okeh, jom layan, lauk hari bila ntah...hehe
Apapun satu nak bagitau, bila akak masak gulai lemak cili padi berkerisek camni, akak xkan tumis dulu bahan-bahannya...just masak terus dalam periuk, nnt bila letak kerisek tu ia akan naik berminyak lagi....cuma gulai xdalah nampak kuning terang gitu...jadi gelap-gelap sikit. Letak serai lebih2 sikit...mmg sedaappp! Hb akak mesti suka nak makan serai yang melekat dengan kuah gulai tuh...adeeehhhh, berselera nooo.... Okeh, jom layan, lauk hari bila ntah...hehe
AYAM LEMAK CILI PADI BERKERISEK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Utama:-
- 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 3 sudu besar kerisek
- 1 keping asam gelugor
- sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
- 2 - 3 batang serai - diketuk
- 2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
- garam secukup rasa
- 12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
- 1 inci kunyit hidup
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas kecil bawang putih
Cara Memasak:-
- Masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit (jika kuah nampak pucat) dan santan cair ke dalam periuk. Didihkan sebentar.
- Masukkan ayam dan serai dan diikuti dengan asam gelugor dan daun kunyit, masak hingga ayam masak dan kuah sedikit surut. (*santan cair jgn banyak sangat sebab air ayam akan keluar masa memasak)
- Masukkan garam secukup rasa dan santan pekat diikuti dengan kerisek. Kacau dan masak ayam hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan rasa dan tutup api sambil dikacau-kacau sekejap agar kuah tidak berkepala. Sedia untuk dihidang.
nengok ni baru perasan tun pun dh lama betul x makan masak lemak ayam nihh.. wat pedas2 mmg sedap.. sambil makan sambil2 lap2 peluh.. siap ingus2 lagi.. tp nasik kompom bertambah. hehe
ReplyDeletekakkkkkkkk...duk lipat kain lgi ke tu...tukar la kak buat keje lain la plak...asik lipat kainnn jee..hehee..nk kena sekeh bdk ni kan...bak la spngan ayam ka tu..sdpp hirup tu...
ReplyDeletesedapppnyerrr nampak kak Ummi.. rasa nak bersila jer tepi piyuk tuu.. :)
ReplyDeleteseriusly dah lama x masak lemak cili api...kalau pedas² mmg sedap makan...mcm nak tumbang semeja jer...
ReplyDeletesalam kak ummi
ReplyDeletefirst time dgr masak lemak letak kerisik, nanti boleh lah try, nampak sangat menarik =)
alahai Ummi sedap nya ni akak jarang buat guna ayam boleh lah try ni mesti sedap nampak pun menarikss tu.
ReplyDeleteSaya paling berkenan tang pinggan dan mangkuk tu..
ReplyDeletesalam kak Ummie...pinggan dan mangkuk tu mengingatkan sy kat pinggan mangkuk ibuku...wuwuwu...winduuu...
ReplyDeleteayam masak lemak cili padi tu my feveret also...yg ni lagi spesel sbb ada kerisik...sure bertambah2 makan.
Salam kak ummi,
ReplyDeleteKita dah lama tak masak lemak cili padi ayam. Nampak pekat kuah tu...
As'salam Kak Ummi cayangggg
ReplyDeletehari ni dapat singgah blog akak yang ceria dan cunnnn...suka sangat2. lauk dah memang memikat ditambah lagi gambar yang dah cun dah hehehe.
Tahniah! kak ummi amik gambar cantik2 lagi tau lain kali ya hehehe
alahai ummi cayang..terlambat sudaaa pn doc sampai..ayam lemak tinggal tulang je ek..hehe!!
ReplyDeleteSelamat tengah hari Kak Ummi...
ReplyDeleteayam yang dalam mangkuk tu selamat lagi k? hehe..nampak sangat sedap..nanti kalau ada jodoh hujung minggu ni nak terai la..nak hidang bersama kelupis makanan tradisional orang sabah...mantop rasanya..
Kak ummi..miss uuu!heheee..
ReplyDeletenampak menyelerakan je ayam tuh kak..tak penah lg masak gini..terbayang2 rasa lomak tu ha..haihh.. buatkan seperiuk leh tak kak?
Hi kak Ummi..hru dear? Tengok ayam je terus masuk sini..hehe. Terlebih bz lately tak sempat nak BW pun.
ReplyDeleteSedap ayam tu..love memang suka style ini. Yummmm dgn nasi panas2.
Thanks for joining my GA dear...muaxxxxx! ;)
sure lagi sedap kannn.. lain kali buat lemak cili padi akan ku letak kerisik.. :op
ReplyDeleteSalam Kak...
ReplyDeleteSedap ni...
so so yummm...perfect recipe..:)
ReplyDeleteTasty Appetite
Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg..
ReplyDeletenmpk sungguh menyelerakan menu akak ni, mmng sedap ayam masak mcm ni..terasa harum je kuah tu letak kerisik kan...
masak dgn kerisik mesti sedappp... sampai terbau2 kat sini. hehehe
ReplyDeletewahhhhhhhhhhhhhhhhh
ReplyDeletedaku masuk sini salah time.. wahhhh.
laporr