HATI-HATI LALU DI TITI
AIR DERAS DI SUNGAI CHINI
KATA DIKOTA JANJI DITEPATI
DIKONGSI RESEPI PITAYA SAUCE INI
MUSIM HUJAN MENEGUK KOPI
SAMBIL MENYANDAR DI TEPI JERIJI
CHEF HARUN YANG KONGSIKAN RESEPI
MEH SAMA2 TRY BARU KASI PUJI...hehehe
AIR DERAS DI SUNGAI CHINI
KATA DIKOTA JANJI DITEPATI
DIKONGSI RESEPI PITAYA SAUCE INI
MUSIM HUJAN MENEGUK KOPI
SAMBIL MENYANDAR DI TEPI JERIJI
CHEF HARUN YANG KONGSIKAN RESEPI
MEH SAMA2 TRY BARU KASI PUJI...hehehe
SOS BUAH NAGA
(PITAYA a.k.a DRAGON FRUIT SAUCE)
Resepi: Buku Nyaman Delicious Chef Harun
Dicuba rasa: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 1/4 biji buah naga (diparut)
- 1/2 cawan air
- 5 sudu besar gula pasir (sedang2 aje manisnya, kalau suka manis lg boleh tambah)
- 2 tangkai daun pudina (akak x letak, daun yilleeekk..hehe)
- 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air hingga sebati)
- Masukkan kesemua bahan dalam periuk, kacau rata dulu.
- Kemudian masak atas api perlahan sambil dikacau selalu.
- Setelah pekat sedikit, tutup api dan sejukkan. (Jangan terlampau pekat, nnt berketul dan x mencair sosnya...) Selamat Mencuba... ^___^
Assalamualaikum kak ummi...menarik...tertarik....mmg de boooommmmm la.... merah menawan..slmt berhujung minggu kak
ReplyDeletehohoho...betol la pitaya ni buah naga ye...heheh..baru tau...mmg best la nmpk..kaler cntik..!! =)
ReplyDeleteBanana dan papaya
ReplyDeletebanyak jual kat pasar
amboi kak...mesti try punya
kalau x buat...rugi besar
mmg satu kelainan dan kena cuba buat ni...nak g cari dragon fruit jap...
Wah...ini mesti Naga dari Tasek Cini atau Tasek Bera....mengacam warnanya
ReplyDeleteomenyer kaler sos nih!!! mmg penkek pun nmpk xtra sedap..
ReplyDeletemusim pantun memantun ye kak ummi.. xde idea nk tulis pantun jugak. hihi
salam kak umii... sedapnye tgk sos ni... kalernye mnawan kelebu.. heheh...
ReplyDeletekakkkkkk...ada umah ke tuu..ke smpai kl dhh...xkan sos je kak mai jauh2 ni...xde ke nsi lomak ke..laporr la..lum mknnn lgi ni...kita buah nii klu mkn saja bleh la..wak sos xprnah rasa la lgii..xbrlender ke kak...sbb klu wak jus kita xleh minum la plak..jakun snguhhh...
ReplyDeleteTelur merah dibuat sekaya
ReplyDeleteJangan lupa santan kelapa
bila dah buat sos pitaya
paling sedap makan dgn apa?
jawab ummi jangan tak jawab.. heheh
menariknya sos ni kak...tapi sini lum jumpa lagi buah naga colour ni.
ReplyDeleteAku rindu padamu ;-)
ReplyDelete