Mohon maaf sebab dapur xda orang sehari dua ni...mesej dah dibaca semua, tp xsempat nak balas, tp sempat dah kunjung balas sebahagiannya...huhu...tuan dapur bz sangat kat ofis duk bersengkang mata depan komputer seharian, sakit urat mata, sakit urat jari, sakit belakang rasa duk menyiapkan kerja urgent belaka....adeeeeiii, wat keje x toleh kiri kanan dah pun.. Pastu balik rumah x kuasa je dah nak melekat depan screen ni lagi...ada kang bentan urat mata akak...hehehe, mcm org dlm pantang lak bentan2 ni eh...
Okaayy laaa...meh nak bagitaauu...cubalah buat bingka ni...fullamaakkk sedap la sangat...adunan cracker yang telah dikisar digunakan 3x ganda dari tepung, membuatkan bingka a.k.a kuih bakar ni sedap teramat....Akak sempat hidang dan tapaukan kat family adik...depa sume cakap seeeedaaappp...ha, apa lagik...jom intai resepi kh257tm@MyR yg akak cilok dr dapur Jun @ Yummylicious yang putih melepak ni..masa Jun tayang tu, akak mmg dah tangkap terus resepi ni...hehe... Thanks so much to both eh...Memang terasa kelainannya bila menggunakan kisaran biskut ni..beeeesst gituuu..
Okaayy laaa...meh nak bagitaauu...cubalah buat bingka ni...fullamaakkk sedap la sangat...adunan cracker yang telah dikisar digunakan 3x ganda dari tepung, membuatkan bingka a.k.a kuih bakar ni sedap teramat....Akak sempat hidang dan tapaukan kat family adik...depa sume cakap seeeedaaappp...ha, apa lagik...jom intai resepi kh257tm@MyR yg akak cilok dr dapur Jun @ Yummylicious yang putih melepak ni..masa Jun tayang tu, akak mmg dah tangkap terus resepi ni...hehe... Thanks so much to both eh...Memang terasa kelainannya bila menggunakan kisaran biskut ni..beeeesst gituuu..
BINGKA CRACKER
Resepi: Kh267tm @ MyR
Sumber : Jun-Yummylicious
Dicuba uji : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 6 biji telur
- 450 gram gula (akak letak 410 gram je, guna gula castor)
- 170 gram tepung gandum
- 2 sudu teh pandan paste
- 285 gram tepung cream crackers (kisar biskut cream cracker)
- 1420 ml santan (akak guna 800 ml santan Kara dan selebihnya + air)
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 sudu teh garam
- bijan (Jun tambah) - akak pun
- Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
- Masukkan santan sedikit-sedikit dann kacau hingga santan habis. tapis.
- Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati.
- Masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. gaul sebati.
- Masukkan ke dalam loyang yg bergris, masak sekejap atas dapur hingga pekat sikit (jun skip yg ni) - jun tabur bijan..(kebetulan bijan biasa habis..yg ade bijan hitam, bantai ajelah..tp cun plak eh? hihi..) - akak pun x masak, terus jek tuang dlm loyang bergris yang dipanaskan dulu selama 3 minit gitu...
- Masukkan ke dalam oven n bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong.
As'salam ..hai kak Ummi bz ye....ok menarik npk kuih bingka@bakar ni...guna sekut....pasti lemak2 sekut....masuk list juga....
ReplyDeleteAdoiyai!...
ReplyDeleteTak tahan kak cek baca dan tgk gambo...kak cek memang cukup suka kuih2 bingka bako2 cam ni...selalu kak cek buat ..tapi letak keledek...kali ni guna biskut cream crackers pulak...leh dicuba buat ni...amik resepi dulu...
Siannya adik akak sorang ni...kalau keje urgent memang gitula gayanya...apa2 pun rehat2kan bdn gak Ummi...bila tak sihat lagi susah nanti...
Kak cek bwk kek karamel ni...nak tuko ngan kuih bako Ummi lah...:)
Ummi cayang....!
ReplyDeleteWah, sedap ni letak sekut ya. Acuan pun cun cun belaka...!
assalam kak Ummi cyng, special la bingka ni bubuh sekut tu...teringin lak nk rasa...jap nk pi cari sekut tu dulu...hehe copy resepi dulu masuk list lah yer...tq kak..:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ummi cayanggggg,sedapnya tngk bingka akak ni....suka yg kerak2 tu.terasa garing je..mmng harus di cuba...esok nak buatlah..tak sabar nak merasa ni...tq kak...
ReplyDeletewah, menarik resepi ni, daun pandan dah terbau-bau ni..sedapnya..
ReplyDeleteSalam Kak Ummi
ReplyDeleteUihhh bz bizian jugak ke..sama aa..dapur sy pong dok menu itu je dah seminggu...bitamin R dah kewing gara2 fenattt & bz bizian kat tempat keja..bersilat kat dapur pun xde mood nak amik gambo..
Meh la cikit bingka tu...ada sekuttt lagi...
yummyy....
salam kak ummi..bestnya kuih bakar.bila pakai biskut cracker nie mg rasa lain sket,bau pon wangi jer.kuih bakar letak lenga(bijan)banyak2 mcm tue mmg best
ReplyDeleteSedap tu kak. anak saya yg no 2 tu mmg suka bingka ni..
ReplyDeleteorang kalau pandai masak ni kan pada saya, letak kayu pun jadi kuih..hee
Salam Kak Ummi..resepi baru ni..craker pun dh bleh jd kuih bingka..mst wangi bau craker tuu kan..xsabar nk cuba :=)
ReplyDeleteMat mlm Kak Ummi
ReplyDeletemesti dah tido ni...hehe..Rahel singgah skejap intai2 bingka cracker tu..menarik nampaknya resepi ni...akan ditry suatu hari nanti..
wahh..sedapnyerr kak umiii...kene cuba gakk niii...canteknyer acuan tuuu...
ReplyDeleteMenarik lah! X nmpk biskutnya. Mmg kene kisar halus x payah tapis ke kak biskutnya? Hehe.. Mesti lg sedap kan mempelbagaikan bingka. Thanks kak! :D
ReplyDeleteSheila -
ReplyDeleteWkmsalam...aah bz bermusim kata org..hehe, ni dah beransur reda sikit daah..nnt nak finalise sume tu baru bz blk...try la bingka ni..sedap pd tekak akak n fmly.. :)
Cik Cek -
Hehee...bz yg boleh dibendung lg ni kak Cek...kalau tak, harus blog lg lama bersawang..hehe.. Aah cuba la ni kak Cek, besstttt gituuu...lemak2 sekut tu terasa sekali :)
AlongRoz HomeKreation -
Muaaah sikit kat Along...hehehe, kena buat ni Along...best laaahh! :)
Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang muaah muaah...hehe..mmg special rasanya ni tau..Nieza harus buat...x nyesal punya..hehe
Yatie -
Wkmsalam wbt. Yatieku maniiiss..mmg best sesangat dr bingka tepung biasa tu...pandai Jun cari resepi..hehe, akak selongkar jek tengok pun dah sedap..tu la pasaiiii..cpat2 buat Yatie ^__^
Ladysirna -
Mmg menarik lg sedap..akak x guna daun pandan pun, guna pes pandan readymade jek...x kalah pn dr segi rasanya..hehhe
CA -
ReplyDeleteWkmsalam Che Ann, mmg bz bermusim, pastu tahap gaban punya bz...adeeii.. x sampai hati gak nak biar dapur ni bersawang lama2..sian kat yg dtg..kena kentalkan semangat nk update...huhuuu... nnt try ni eh.
Nonnie -
Wkmsalam..yep mmg sedap sangat bingka camni...terasa kelainan dr bingka2 biasa...harus cuba ni Nonie..nnt terkilan..hehe
Yan -
Hahhahaha...akak nak gelak dulu laa..lawak tul Yan ni...ada ke letak kayu jadi kuih, mst kayu celup tepung or celup coklat kaan....adeeeii..sabauu jek la Yan ni... ^__^
Yana Shaiful -
Wkmsalam...aah kira baru la kan..akak pun x penah buat, ni baru tau kelainan rasanya..bestt gitu..
Rahel -
Selamat pagi dah Rahel..hehe, mmg elok sangat dicuba ni...x nyesal puya...taaauu ^_^
Sugar n Spice -
Yep, kalau tanya akak, mmg kena cuba...sangat sedap.. :)
Asmara -
As, yg penting nak bgtau bingka ni sedap sangat tau...aah kisar jek halus2, xyah tapis2 pun...ada yg kasar2 sikit pun taram jek..nnt dia lembut gak bila dibakar...try eh ^__^. As n anak2 sihat?
hahahahahaha..ummiiiii..mana ada putih melepak....keh3, kelako la ummi ni....tpsedap kannnn kue ituuuu....tetiba rasa nk buat lagik...n, thanx for wishes to my doter...mwah3
ReplyDeletesalam kak ummi..
ReplyDeletealamakk! sy pantang tgk bingka2 ni mulalah nak menerai... tambah2 kak ummi dok puji meleleh tu lagi bikir kecurr.. hehe.. masuk list dululah.. kot2 ada biskut lemak 4segi lebih2 tu leh try... hehe... TQ kak!
p/s: kek lapis krim kraker kukus aritu sy ada edit sikit bahan2nya kak.. maaf terlupa nak taip sbb ritu sy c&p dr kak ilah lupa ada tambahan bahan.. kot2la akak nk try.. tpkan.. jgn guna krim kracker tiger mcm sy tu jd tak cun kek sbb berlapis2 & berongga sgt.. guna krim kracker jenis yg tak kembang or else guna je sekut meri lg nampak kemas keknya.. sy ritu sbb nak kurangkan manis tu pasal guna krim krakers..
Arwah Mak suka sangattt bingka..
ReplyDeleteAde mintang.. ade lep.. uuuiiihhh.. Kak Ummi belum gagal menggoda aiii tawwww hik3 :D
As'salam kaka Ummi
ReplyDeleteKak bz ya, bawak2 lah rehat ya kak. kang dah bentan satu keja pulak ct nak datang tolong jaga dapur k.ummi tu kang..hahaha. Adoii..ada kang bersepah2 tepung gula kat dapur tu...hehehe
bingka ni siapa yang tak gemar kan, semuanya suka. lagi2 kalau bako tu ada kerak yang tebal( tak hangus rentung lah)mesti berebut2 nak makan kerak tu dulu..hehehe.
Kak..tergoda juga dengan bingka ni, tapi kalau guna acuan kecik2 tu berapa lama nak bako kak..agak2nya 30-40 minit boleh masak atau kena tggu dia garing lah ya..budak baru belajor ni kak ummi..hehehe
akhir tahun mmg byk kerja biasanya kan..nk tutup akaun segala bagai.. cewah, mcm la pernah kerja opis. hihi...
ReplyDeletetun suka mkn cream cracker! mlm2 biasa dinner ngan air teh ngan biskut cream cracker. hihi.. dh la tun suka mkn kuih bakar jugak. nnti tun nk try ni.
slm k;ummi..apa khabar??emmm..sedapnyer kuih bakar....ada start, ada love...nk dua2 he..he
ReplyDeletebila la saya nak pandai wt kueh gini kan...
ReplyDeleteAssalam, K Ummi...
ReplyDeleteWaa, bingka crackers kuar... sedappp yer, nak jgk rasa... kena buat jglah nanti ni...
salam kak ummi sayang, ros sangat suke klu bingka yang ade bijan atasnye ni...sedap nampak nye tu...nak satu star ye,dgn loyang2 tu sekali ye, heheeeee
ReplyDeleteAssalamualaikum akak ummi cayang...
ReplyDeleteakak.. bawak2 juga berehat tau akak... ;)..
tapi kan akak... tgk bingka tu.. cantiknya akak... mmg nampak sedap sgt ... diana suka sgt makan bingka gini.. mmg sedaap! n resipi nie mmg ada kelainan ckit yer akak.. lagi menarik sbb guna cream crackers tu.. lg sedap tu kan akaka..
Aslmkum K.Ummi cayangggg....dtg bawa semangkuk soto...meh kita mkn sama2 dgn bingka craker k.Ummi ni....tang kerak tu sy nak mkn lebih..hi..hi
ReplyDeletenengok rendang kat bawah pun sedap..
waduh..idea baru ni..cream craker pun boleh dibuat bingka ya..memang harus masuk list ..
ReplyDeletecam sama je dgn E-na acuan star, love tu k.ummi...daiso ke...hihiii
ReplyDeleteE-na bawa RVC special untuk k.ummi tp e-na nak bawa balik yg love tu seketul ye kak...;)
rupa pun tahu menarik kak.. sedapnya ita suka bingka2 ni tapi yang lain kat umah ni kurang layan sikit..
ReplyDeletesalam...errrmmm..favourite noorfa ni kak....nnti leh try...mesti sedap giler kan
ReplyDeletesalam kak ummi.....ermmmm masih terasa2 kesedapan kuih bingka nih....mekasih sudi kongsi resepi n minta izin cnp resepinya ya...=)
ReplyDeletelaaaaaa kisahnyer akak pon dah try jugak ehhh... sedap kan kan kak.... esok akak datang, kiter watkan nih jerk lah!! hihihihihi
ReplyDelete