Assalamualaikum....Salam hari Isnin....
Dah lama bercuti ni mood nak pi kerja pun malas jek...hehee, sonok lak duk rumah rehat2kan otak, bila la nak cukup belanja eh...boleh cepat berenti kerja...hahahhaha...
Ni menu ntah bila punya....berderet menanti...Macam mana la nak slow down eh...makin slow, makin banyak duk que tu ha.... Ni rasanya breakfast akak hari sabtu lepas sebelum bercuti ke KL. Kebetulan abanglong pun ada balik bercuti sempena Deepavali, so menu western mmg kegemaran dia laaa...ringkas tp mengenyangkan... Lagi pun senang nak buat...i liiiikkkkeee...hehehee. Abanglong x ikut ke KL, banyak assignment dia nak kena siapkan...so dia "home alone" la 3 4 hari...
Jom layaaannnn resepi dari buku Chef Hanieliza - 1 Hari 1 Resepi yang sedang meletup2 di pasaran ni....dah berapa kali terbit dah kata kak Liza...dassaattt nooo...Rasa dulu akak dah penah buat, tp x igt pulak resepi sape...apapun, thanks kak Liza cayangggg eh..sedaaappp weeeyyy!
Dah lama bercuti ni mood nak pi kerja pun malas jek...hehee, sonok lak duk rumah rehat2kan otak, bila la nak cukup belanja eh...boleh cepat berenti kerja...hahahhaha...
Ni menu ntah bila punya....berderet menanti...Macam mana la nak slow down eh...makin slow, makin banyak duk que tu ha.... Ni rasanya breakfast akak hari sabtu lepas sebelum bercuti ke KL. Kebetulan abanglong pun ada balik bercuti sempena Deepavali, so menu western mmg kegemaran dia laaa...ringkas tp mengenyangkan... Lagi pun senang nak buat...i liiiikkkkeee...hehehee. Abanglong x ikut ke KL, banyak assignment dia nak kena siapkan...so dia "home alone" la 3 4 hari...
Jom layaaannnn resepi dari buku Chef Hanieliza - 1 Hari 1 Resepi yang sedang meletup2 di pasaran ni....dah berapa kali terbit dah kata kak Liza...dassaattt nooo...Rasa dulu akak dah penah buat, tp x igt pulak resepi sape...apapun, thanks kak Liza cayangggg eh..sedaaappp weeeyyy!
SHEPHERD'S PIE
Resepi: Chef Hanieliza @ Buku 1 Hari 1 Resepi
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A (Untuk Inti):-
- 500 gram daging kisar
- 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cawan kacang panggang (akak xda stok)
- 8 biji cendawan butang (dibelah 4)
- 5 biji tomato masak (dipotong dadu)
- 1 batang lobak merah (dipotong dadu)
- 1 pokok daun parsli (dicincang) - akak x letak pun
- 1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
- 1 sudu makan serbuk lada hitam - akak letak 1/2 sudu makan biji lada hitam yg dikisar
- 1 kiub stok daging
- 2 sudu makan minyak masak (akak guna minyak zaitun)
- Garam secukup rasa
Cara Memasak Inti:-
- Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
- Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
- Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
- Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...
- 1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
- 1/2 cawan susu segar
- 2 sudu makan mentega
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- garam secukup rasa
- Air untuk merebus kentang secukupnya
- Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
- Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
- Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
- Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil (akak letak dulu dalam semua ramkin untuk base kentang ni ).
- Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula (akak letakkan adunan kentang untuk topping ke dalam piping bag dan guna swirl nozzle yg besar sikit, paipkan kat atas daging tu hingga menutupi daging).
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
- Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....
pergh!! mengancam....
ReplyDeleteSalam ummi...nampak menarik pie ni...
ReplyDeleteSlm Kak ummi...mcm ne nk wat lapisan kentang yg atas tu jd cantik mcm akak nye
ReplyDeletekak ummi.. mula2 terpesona nengok pie tuu.. pastu tiba2 mata melekat yg ramekin cun melecun merah tu.. uwaaaaa!!!!!!!!!!!! nak gi beliiii jugakkkk!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeletefuhhh...mmg terbaeeekkk la shepherd pie kak umi ni...mintak sikit...hihihi
ReplyDeletesedapnyaaa nk cuba gak..cntik gak remekin tuuu kak umie beli kt mane ngeh ngeh..
ReplyDeletelily
mata saya asyik fokus kat ramekin yg merah itewwww....
ReplyDeleteMenyelerakan!!!!
ReplyDeleteMenyelerakan!!!!
ReplyDeleteKak ummi sodapnya.....baru plan nak buat malam nnt.tgk kak ummi dh tempek kat sini :)
ReplyDeleteLapo je nengok pie pepagi ni... tp lebih lapokan remekin merah yg cantik tu...
ReplyDeletesalam kak tepesona nya..suka yg berasaskan kentang.........nakkkk cubalah
ReplyDeleteSedapppppppppppppnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... *__^
ReplyDeletesedapnya..nak sikit hehe
ReplyDeleteini kegemaran kami sekeluarga ..daripada anak smpai ke tok ngan tok wan..hahaha...sedap sgt tgk...tambah bl dok dlm ramekins yg merah jelita tuh...ishhh kena cari gak ramekin kaler tuh...cun sgt
ReplyDeletemeleleh tgk huhuu..sedapnyer k'ummi
ReplyDeleteuihhh inti daging...sedap tuh :)
ReplyDeletesedapnya kak..plan nak buat bergedil ptg nie..nie yg kena buat shepherd pie nie..dah penah buat dah.. tapi inti dia saya letak sos cili, tomato tiram..lia perin tu..best jugak mcm tu..nyum2..ni masuk list mengidam(nak mkn) juga nie..heheheheh
ReplyDeleteyehhhh Kjee baru plan nak buat. Thnx Ummi. Tak payah pening kepala cari resipi kat blog lain. love u!!!
ReplyDeletesalam kak ummi - masuk list dulu..nampak sgt menyelerakan pasti sgt sedap tu sampai dua sekali makan.
ReplyDeleteKakkkkkkkkkkkkkkk...sngah dri jauh ni..hahaaa...lorrrr shmix box dah xde ke...tkpe la pie dh hbis..kita tlong cuci rmkin je la ye...muahhh..kita punye duk lam lemari je smua..xde guna2 pun...huhuuu..muahhhhh...
ReplyDeletekak ummi.. sy perasan dua, tiga entry yg latest ni gambar cantik bangetttt!!!! akak makin pro amik gambor & susun atur makanan tu sumerrr... suka suka sukaaaaaaa.. hehe...
ReplyDeletesuker..suker sgt pie ni..tq kak ummi...tgk cara akak cm senang jep..
ReplyDeletesuker..suker sgt pie ni..tq kak ummi...tgk cara akak cm senang jep..
ReplyDeletecam best jer.. nanti nak trylah..
ReplyDeleteCedap nya Ummmmiiii.... kat opis Along bekas ramekin yg kecik jer RM5 - baru makan minggu lepas tak lah sedap sgt - tengok yg Ummi buat ni nampak sedap sesangat. Satu bekas untuk Along kan Ummi cayang....hehehe.
ReplyDeleteKak Ummi..mieza cukup suka dgn shepperd's pie..baru bersembang dgn sang suami nak makan ni terus nampak kak ummi dah tayang dulu :)
ReplyDeleteGee -
ReplyDeleteHehee...terancam kena buat lah Gee...kaannn :))
Shaiful Zaidi -
Wkmsalam En. Shaiful..thanks ya sudi singgah sini....to me it's simply delicious, nak buat pun senang ni..
Senseiisya -
Owh tu ada akak terangkan kat cara2 tu...akak letak kentang lecek halus tu dlm piping bag yang diletak swirl nozzle di muncungnya dan paip aje laaa...try eh.. :))
Tun_telani -
Hahahaa..ada2 jek Tun nih...ramkin tu akak x beli...sahabat blogger jgk yang hadiahkan tu...dr luar negara dtgnya...hehe
Liza -
Tqqqqq...hehe, dah habis dah la Liza cayangg... :)
Anonymous (Lily) -
Mmg simple nak buat, dan sedap...owh ramkin tu akak x beli..pemberian sahabat blogger dah lama dulu dah...dibelinya di luar negara...dia x kasi letak entry masa akak dpt tu...hehe..
Hazila -
Hehee...sabooor...xpun pi cari la eh..ramkin tu hadiah dr seorang adik blogger masak2 gak ni... :))
Wanieyra -
ReplyDeleteYup...mmg berselera pun kitaorg makan..hehe :) buat lah Eyra..senang jek.
Azam -
Hahaha...dah makan ke.. ^_^
Nonierahman -
Loohh ya keee..so sedang elok la eh..buat jgn x buat eh Nonie :)
Kak Rose -
Hahahha..lapor pun jgn telan dgn ramkin sekali ya k.Rose..hehe
Sheila Shafareen -
So apa lagik Sheila, buat jgn x buat.. :))
Mat Gebu -
Uiiiksss bila ko curi makan tu...patutlah x cukup 1 ramkin akak ..hehe
Tina Othman -
Mmg sedap lah Tina ooii..tp dah habis nak kasi pun ^___^
Mak Qis -
ReplyDeleteHahaha...tu la kan..senang nak sediakan dan mengenyangkan...mana nak cari ramkin tu eh..akak ni dapat pemberian seorang adik blogger yang dibelinya di luar negara rasanya...hehe
Ida, Jepun -
Nah amik tisu ni Ida...lap air liur meleleh tu...hehe..jom buat Ida :)
Cik Ecah -
Yuppp, inti daging...sesssuuuaaiii, hehe
Yaati Nor -
Waaahh, nnt leh tukar2 resepi la kan Yaati...tp resepi k.Liza ni sempoii..tp sedap x kalah taauu..hehe
KJee -
Owwwh ya kee...buat jgn x buat k.Jee cayanggg...lebiiuuu too...muaahh2.. ^___^
Lina -
Wkmsalam Lina..hahaa..Aiman tu mmg apa2pun sume makan lebih dr org lain...hahaha, try nnt yea Lina :)
Maz -
ReplyDeleteWkmsalam...rindunyaaaaaaaaaaaaaaa kat koo Maaazzz, bila nak balik ni?? Jom gader2 lgk...ajak Mama n Jun n sapa2 lg nak join..hahahaa.. Eh akak xleh view pun ko punya dapur...kata dah boleh td...nak kena perasap dulu ke Maz...Ramkin ko bersarang dah dlm gobok tu Maz...bawak2 cuci laaa...hahahaa
MaDiHa -
Hahhaa...xda laaaa Ratna, biasa jek snap gambar tu..kebetulan kalau masa ada lebih, leh beriya sikit posing...xpun gambar togel jek..hahahaha
Chah -
Cubalah Chah, resepi k.Liza selalu x mengecewakan wpun bahan simple jek.. :))
Tarabozu -
Tu diaaa nama...susah akak nak sebut..bukan cam senang, mmg senang ni...cuba cubaa...
HomeKreation -
Hehe...waaah ada jual kat opis Along eh..ok gak la..tp kalau x sedap, mmg kena buat sendiri la Along kan..hehee, nak bagi yg ni dah habis la Along cayanggg oooii...nnt Ummi buat lg pgil Along makan eh.. muaaahhh!
Mieza -
Loohh ya ke...ramai tul yg akak baca komen kebetulan nak buat...tu diaaa...suka hati dgr...so boleh la mengepaiii esok ya Mieza..hehe
Aduh.. sekali lagi tergoda dengan gambar2 masakan Kak Ummi.. Kalaulah rumah Kak Ummi dekat, Nur dah datang.. :) (Copy resepi ye kak.. free2 ingat nak cuba..)
ReplyDeleteUmmiiii....
ReplyDeleteLewatnya kak cek sampai...semput2 dtg siap bwk talam ubisago...bwk bekal air kopi lagi...baru best mkn sesama...leh gak kak cek rasa shepherd pie ummiiii yg menggoda tu...sedapnya...:D
i likeeeeeeeeeeeeee western food tapi anak2 ikut selera babanya, alwaysssss Malay Food. Siankan kat saya
ReplyDeleteassalam kak ummi cyng, baru berkesempatan nak singgah dapur akak ni, lately ni bz sokmo...hehe btw, menarik tgk menu akak ni...gambar pun lawa...suka tgk:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ummi Cayanggggg, waduh memikat hati betullah ramekin merah ni..mmng kena betullah dngn isi kandungannya....lama dah teringin nak buat sheperd's pie ni, tapi tak terbuat2..pasni mesti buat gak...akak mmng pencetus idea yg baik..tq sekali lagi...
ReplyDeleteAiman habiskan 2 eaaa.. Kalau Oeya kali lagi 2.. lalalalala :D
ReplyDeleteAssalamualaikum akak ummi cayang..
ReplyDeletewah menarik n cantik sgt shepherd's pie tu akak.... geram diana tgk tau akak.. sedapnya...
terlior nya tgk pie nie....
ReplyDeletekak Ummi sayang....wahhh mengoda sungguh ni...tergoda kite tau...dh masuk senarai nak buat ni...pasti akan buat...muga se cun dan se menyelerakan mcm akak buat...
ReplyDeletesaya lama dah teringin nak buat pai ni tp malas nak cari resepi alhamdulillah terjumpa resepi ni masa ronda-ronda blog akak..tq kak
ReplyDeletepresentation yang bagus.
ReplyDelete