Tuesday, October 11, 2011

Bingka Cheese Berlauk

ASSALAMUALAIKUM....Morninggg!!

^____^ Cheeeeesssseee....hehee, mmg nak ajak makan cheese pun nih...Dah sarapan ke belum...Jooomm... Xnak bebel banyak, just nak bgtau, bingka ni teramat sedap, lemak dengan rasa cheese dan santan...tu diaaaa... Tp mmg ngam dengan topping berlauk camni....kalau makan, mmg sengal kejap sebab susah nak berhenti tauuu... Jom layan... Resepi ceduk dari Buku Chef Hanieliza - 1 Hari 1 Resepi, nama asalnya Bingka Berlauk jek, tp sori ya kak Liza, Ummi tukar nama supaya senang nak membezakan dengan bingka berlauk lain yg pernah Ummi buat....berbeza sebab menggunakan cheddar cheese tu...tp resepi maintain...Tqqqq kak Liza....sedap teramatttt...

BINGKA CHEESE BERLAUK
Resepi: Chef Hanieliza @ Buku 1 Hari 1 Resepi
Diuji oleh: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A (bancuhan tepung):
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 3 cawan santan (boleh guna 1 cawan susu cair + 2 cawan air) - akak guna santan kotak 1 cawan + 2 cawan air
  • 1 sudu garam halus
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu makan parutan Cheddar Cheese
Bahan B (Inti):-
  • 200 gm daging kisar/cincang
  • 2 biji kentang - dipotong dadu
  • 1 labu bawang besar - dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang (akak tambah ni)
  • 1 batang kecil lobak merah - didadu (akak parut halus)
  • 1 sudu makan rempah kari (akak letak 2 sudu)
  • 2 biji cili merah (dihiris halus)
  • 5 tangkai daun sup (dihiris halus)
  • 1 pokok daun bawang (dihiris halus)
  • 1 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
sebelum dibakar semula...

Cara-Cara Membuat Bingka:-
  1. Kacau semua bahan kecuali Cheddar Cheese dan tapiskan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah dilenser dengan marjerin.
  2. Kemudian taburkan Cheddar Cheese tadi.
  3. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 20 minit dahulu.
  4. Kemudian keluarkan dan tuangkan inti lauk dan rata-ratakan di permukaan bingka. Bakar lagi selama 30 minit/hingga masak.
  5. Sejukkan dan taburkan dengan cili merah, daun sup dan daun bawang yang dihiris. Potong dan hidangkan.
Cara Memasak Inti:-
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan daging kisar, kacau rata dan masukkan rempah kari dan kacau rata lagi.
  3. Masukkan kentang dahulu, diikuti dengan lobak dan garam secukup rasa. Masak hingga daging sedikit kering dan masak elok.
  4. Seimbangkan rasa dan tutup api. (*kalau terlalu banyak minyak, toskan inti daging sekejap). (akak masukkan sebahagian bahan hirisan semasa membakar, dan sebahagian lagi ditabur semasa menghidang).
Enak bangett!! Mengenyangkan....

29 comments:

  1. Assalamualaikum kak Ummi syg..wah pg2 dah npk kuih bingka belauk chesee akk ni..meriah sungguh dgn lauk kat atas tu..fv ank bjuang ni... nak cuba lah..tp kena g sambar chesee dulu....nak sikit heeh

    ReplyDelete
  2. sedapnyerrrr.... nk sepotong....!!

    ReplyDelete
  3. wah bestnya, antara yg wajib dicuba nanti

    ReplyDelete
  4. wahhhhhhhhhhh..
    mengancammmmmmmm......

    ReplyDelete
  5. WAAHH ni bingka mewah ni kak ummi. hehe
    boleh bookmark resepi. nampak sedap tu. tq kak ummi n kak lieza

    ReplyDelete
  6. Salam, Kak Ummi.. sedih pulak tengok bingka Kak Ummi ni, teringat arwah abah suka sangat makan, saya punnnnnnnnnnnn.. hehehe. Nanti nak trylah buat bingka ni.. sedap.. suka sangat..

    ReplyDelete
  7. lum pernah wat lagi,tapi pasti sedap ni..

    ReplyDelete
  8. Kak Ummi,alalhai nmpak sodap sgt kak,a"ah la betoi ckp kak izah,mmg bingka yg mewah ni..

    ReplyDelete
  9. salam kak umi..

    bingka berlauk tuh..sama tak dengan talam berlauk?..mewah dan class sungguh bingka cheese berlauk kat ummi nih..tq ya sudi share resepi...

    ReplyDelete
  10. Salam kak ummi,
    meh bingka cheese tu sikit boleh? sikit je, tak boleh banyak banyak...

    ReplyDelete
  11. salam kak ummi...ryo nak setalam boleh tak?sedapnyer

    ReplyDelete
  12. Ummmiii....sedapnya...kechurnya...telan2 air liur dah kak cek ni...Kak Cek penah buat sekali...lama dah...tetiba teringin lak nak makan...:D

    ReplyDelete
  13. mantap ni kak..... bg seloyang pun sy terima.. hehehe...

    ReplyDelete
  14. wahh.. 1st time tun dgr bingka letak cheese.. mesti lg sedap dr bingka biasa kan..

    ReplyDelete
  15. assalamualaikom ummi..akak ingatkan talam berlauk tadi..tentu ni lagi special kan..siap guna cheese..akak nak tanya ummi, mana akan leh dapatkan pemanggang graes tu...berapa harganya yea?

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Kak ummi,
    Amie tertinggal keretapi ni.... ada lagi ke bingka tu....sedapnya!

    ReplyDelete
  17. uishhhh! mewah nyer lauk....
    puas makan gini eh..

    ReplyDelete
  18. tgk dh tau sedap nihhhh...belum dpt rasa lagi...adehh terliurnyer kak ummi

    ReplyDelete
  19. Sheila -
    wkmsalam...hehe, saja la tayang n goda2..suh Sheila watkan tuk anak2 tu kan...kasi anak2 lg sayang..hehe, cepat2 pi cari cheese...

    Gee -
    Sedap mmg sedap...tp sayang dah habis...hehe

    Tina -
    Setuju, setuju..mmg wajib cuba...hehe

    MamaFaMi -
    Pagi lg td kan...now dah kenyang la eks...hehe

    Mas -
    Akak pun terancam la sudaaahhh...hehe

    Izah -
    Memang mewaahh, sangat lemak bercis disukai ramai...hehe...bookmark jgn x bookmark Izah ooiii ^___^

    Sari Yusa -
    Wkmsalam...looorr akak pulak simpati bila Sari cakap camtu...xpa la, buat nnt bila makan lg kenangkan arwah kan...sabar eh..jgn nangis.. ^_^

    ReplyDelete
  20. Rahel -
    Kena pernah skrg...sbb sedap...hehe

    Zaliedana -
    Hahhaa...mmg mewah terlebih tu..sbb tu pekena 2 ketuii kenyang menyandar...hehee

    Chikadakbiru -
    Wkmsalam...maybe lebih kurang sama la sebenarnya, cuma talam berlauk tidak dibakar kan, dikukus or dikacau dan tuang dlm talam eks...x pasti...hehe, apapun yg ni mmg bessstttt! ^__^ try ek

    Hazila -
    Wkmsalam Zila...dah habis dah la...tu pasal nk suruh org sume pakat buat nih! Akak nk tumpang makan lgk...hehe

    Ryo Azhar -
    Wkmsalam..uikss setalam kosong boleh laa...udah piniiisshhh...hehe

    Cik Cek -
    Owh kalau camtu, kena buat lagi sekali..yg ni pasti sgt puashati kak Cek ooii.. hehe

    MaDiHa -
    Hahhaha, boleh bg seloyang kosong jek la Ratna weeeyy :) jgn maree eh..

    Tun_telani -
    Allah jua yg tau kesedapannyaa...hehe

    ReplyDelete
  21. Saba -
    Wkmsalam...aah ni lain rasanya dgn talam berlauk, talam ni dibakar, talam berlauk dikacau/kukus ke kan.. Owh pemanggang Graes tu dulu Ummi beli dgn agen dtg jual kat ofis thn 2006 x silap...brg dr Jepun tuh..harga RM1200++ gitu lerr...ada macam2 pemanggang/tray attached sekali... ^__^

    Amie -
    Wkmsalam...hehe, yg tak tertinggal kete api pun x merasa Amie...dah licin pun masa tayang..hehe

    Eliyaezlina -
    Mmg bingka yang sungguh mewah...sedap ditelan...hehe

    Ida, Japan -
    Mmg best, rasa nak buat lagik...try la Ida... ^__^

    ReplyDelete
  22. yum yum.. sedap nampak tu kak.. tambah ada lauk2 atas tu

    ReplyDelete
  23. Salam Ummi cayang. Sedaaaaap nyaaaa Ummmiiiii.... mintak sikit nak bekfes esuk. Memalam buta Along gi ketuk kedai Apek beli cheese & sekut sbb Ummi minta malam tadi. Ni haaa bawa sebiji kek pesona untuk Ummi cayang...hehe

    ReplyDelete
  24. wahhh meriahnya tgk bingka ni kak...harus dicuba ni..:)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum akak ummi cayang..
    wah bingka cheese pun ada yer.. x perna lg makan.. nie mesti masuk list nie.. tgk pun dah tau sedap

    ReplyDelete
  26. Oh! Telan air lioq.. sib baik tak posa ;-)

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Ummi...Oh, bingka cheese ni nampak sedap...ada masa pasti nak cuba jugalah...

    ReplyDelete
  28. nak bakar bingka ni guna api atas ke bawah..?

    ReplyDelete