Assalamualaikum, selamat petang....dah makan dah? Mesti dah sendawa sakan tu kan..hehee...Atau ada yang sedang berpuasa gak kot....duk bz la masak kat dapur kan...Sekejapnya hari berlalu...esok dah jumaat eh....Emm 1 Rejab daaahh.... Elok benar kalau kita dapat berpuasa kan...bulan penuh berkat!
Akak ni lak, x tau la makin lama macam x cukup masa jek..pastu malas menjadi-jadi....masak betul2 sempoi punya....malas gak nak amik gambar...hehehe....Ada ubat x malas camni....?
Okaaayy meh la layan lauk malam kelmarin sebenarnya nih...balik kerja x tau nak masak apa....dalam kete, terfikir-fikir...last-last nampak udang jek kat kedai...terus terlintas nak masak lemak merah pekat camni....pastu taruk kacang panjang...senang...xyah masak sayur dah...akak goreng ikan tenggiri 2 keping...daaaahhh...sambal belacan dlm peti ais pun ada lgk....cukup selera tengok hb n anak2 makan...hehee...Layaaannnn udang lemak merah ni eh..
Akak ni lak, x tau la makin lama macam x cukup masa jek..pastu malas menjadi-jadi....masak betul2 sempoi punya....malas gak nak amik gambar...hehehe....Ada ubat x malas camni....?
Okaaayy meh la layan lauk malam kelmarin sebenarnya nih...balik kerja x tau nak masak apa....dalam kete, terfikir-fikir...last-last nampak udang jek kat kedai...terus terlintas nak masak lemak merah pekat camni....pastu taruk kacang panjang...senang...xyah masak sayur dah...akak goreng ikan tenggiri 2 keping...daaaahhh...sambal belacan dlm peti ais pun ada lgk....cukup selera tengok hb n anak2 makan...hehee...Layaaannnn udang lemak merah ni eh..
UDANG LEMAK MERAH PEKAT DENGAN KACANG PANJANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 1/2 kg. udang - cuci bersih dan toskan.
- 4 tangkai cili padi merah *
- 2 tangkai cili merah *
- 5 biji bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1 biji buah keras *
- 1 cm kunyit hidup * (bahan * dikisar bersama dgn sedikit air)
- 2 batang serai - diketuk
- 2 cawan santan pekat
- 6 urat kacang panjang - dipatahkan 2 inci
- 2 keping kecil asam gelugor
- garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dalam periuk/kaserol. Tumis bahan kisar bersama serai hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
- Kemudian masukkan udang dan gaul balik sekejap.
- Masukkan santan pekat dan asam gelugor, biar mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan sekejap. Jangan sampai layu. Tutup api.
- Hidangkan bersama nasi putih...
malas2 pon lauk mengancam jugak... selera nampak...huh menitik air lioq
ReplyDeleteada ubat penyakit malas tu ummi..meh kita puk ummi 10 kali..hehe..
ReplyDeletesedap masak2 lomak ni kan?tapi kita kat negori ni dah tak tau nak masak apa dah..setiap hari lomak..lomak..sampai otak ni pun dah naik lomak..ngantuk je nih..hehe
ish.. meleleh air liur ni.. mmg feberet undang. tmbh lak msk lemak. bole mkn smpai 2 pinggan!!
ReplyDeleteuihhhh masak lomak...:)
ReplyDeletemenariks tertariks kak...
sabo2 puasa2... haha
wahh..bestnya masak lomak...
ReplyDeletepeberet tu...
meh semangkuk kak ummi....
Salam kak ummi!!! waaaaaa..umah mak ayu udang umah akak pun udang umah kita esoklah nak ngudang jugak! hihihi... byk dpt udang kat pasar kak? hihihi
ReplyDeleteamboi kak, bauat kecur betui air lioq ceq tenguk .....andainya terhidang sudah, pastinya santapan mncjadi semakin meyeleraaa..
ReplyDeleteKak ummi... Bestnya nampak udang tu.. Lama tak mkn lauk2 gini.. Lum berani beli mknan laut lagi
ReplyDeleteakakkkkkk! sungguh kijamnya tayang udgmu itewww...nangisss!
ReplyDeletedah lah tgh diet nih...pose pun xleh lagi...tergugat imanku nk makan udg ngn nasik...adehh...drooling2
tu diaaa malas-malas kak Ummi keluar menu mengancam tu..msk lomak yg menyelerakan...tapau skit kak nak simpan utk berbuka puasa nanti...hehe
ReplyDeleteGee -
ReplyDeleteHehehe..mengancam ke..ala, masak sempoi2 jek Gee..
Anymz -
Hehehe..kira puk amai2 la Anim eh..manja2 gitu..baru rasa rajin..hehe.. Ummi pun x tau dah nak masak apa..gasak je la..hehe
Aloy -
Hehhee..bole nak try kalau camtu..hehe
Cik Ecah -
Elok la untuk berbuka puasa kan..hehe..
Mas -
Dah licin dah Mas...masak pun untuk sekali hidangan jek..xdan nak ulang2..hehe
Ijayuji -
Wkmsalam Ikaa...hehee, ok esok pi ngail udang eh..kail yg besar2 sikit..baru best!
Ainhany -
Ok la untuk selera tekak hb n anak2 tu..depa melantaksss jek..hehe
Juwita -
Owh pantang makan, ke pantang nampak Ita..hehe..akak pantang nampak n pantang dijemput..hehe
DJ Dayang -
Muahahahah...alalalaaa sori Dayang cayang..xpa nnt leh masak ni..senang jek pun..hehe
Nieza -
Heheh..ni masak tergempar jek Nieza..xdan nak pikir pun...jom tukar dgn puding tembikai tu eh..hehe
ermmm sedapnyaaaa...
ReplyDeleteLagi klu guna udang galah besar kan..lagi la sedappppp...
haha..k.ummi,
ReplyDeleteDJ x ltk buah pelaga ler kak...cume dlm kari n rendang je bubuh...heheh.
anyway, tq so much. mmmuahhh!
ReplyDeleteSalam Kak Ummi ... Hani mintak izin copy resepi udang ni buat reference sendiri.
ReplyDeleteaslmkum kak ummi.. sedapnya kak.. cari udang dulu la kak..
ReplyDeletekalau dpt semangkuk sedap ni kak.. kawankan pulak ngan ikan masin bulu ayam.. wahhh!!! bak kata CMG.. pengsan!! hihi...
ReplyDeletep/s: kak.. taknak tengok ke ikan lemak ijo sy? hihihi...
jeles nya sayaaaaa kak umi...
ReplyDeletemasak sempoi pun sangat menjadi.
gamaknya masa mak akak mengandungkan akak dulu...dia rajin ke dapur ek..
sedappp la. meleleeehhh
kak ummi...malas pun tetappp la nmpk menyelerakan...terus la saya pun terfikir nak buat masak tuh...hehehe
ReplyDeleteakak.... bestnya nie lauk mcm nie makan ngan nasi putih panas... meleleh air liur tgk tau... :)
ReplyDelete