Thursday, April 28, 2011

Puding Kukus Delima Istana

Assalamualaikum semua....sihat tak semua hari ni...xpa kalau x sihat meh makan puding marbelessss nih! Sejuk-sejukkan tekak.....mmg best sesangat puding ni! Gerenti terus sihat...hahaha...Kejadian puding ni mmg agak pelik sikit tauuu...x perlu direbus dulu agar-agar tali tuh...kasi rendam dan kukus terus dengan bahan2....Nampak x bertali2 puding tuh...lembut terus rupanya bila dikukus..hehee....Rasanya pulak takyah citer laaa...mmg sedap, berkrim dengan rasa telor, susu sejat dan susu pekat tuh...Umphh! dengan buah-buahan koktel tu.....

Elok rasanya kalau jadi pencuci mulut untuk pengantin sebab mmg unik puding nih... Walaupun nama ada istana gitu, tp yang makan x perlu lah org istana jek kan...kita yg duk pondok ni leh makan jgk..hahaha. Akak terpikat dengan puding ni masa jalan-jalan kat dapur Kak Wan@Citarasawan yang memang femes dgn pelbagai resepi tuh...Terima kasih kepada kak Wan yang sudi berkongsi resepi puding best nih! Sori lah Ummi tukar nama sikit untuk memudahkan Ummi rujuk nanti ya kak Wan... Nak mintak izin share kat sini dan copy resepi sekali eh...thanks! Jom layaaannn....Banyak dapat dari adunan nih...akak dah bagi family adik2...boleh sekampung makan...hahaha


PUDING KUKUS DELIMA ISTANA
Resepi: Kak Wan @ Resepi Citarasawan

Bahan-bahan
  • 37.8 gm agar-agar panjang (strips agar-agar)
Bancuhan Telur
  • 3 cawan air
  • 1 cawan sirap cocktail (dari 1 tin Tropical fruit cocktail diasingkan sirap dan buahnya)
  • 1 tin susu cair ideal / susu segar
  • 1 tin (505gm) susu pekat manis(*update: akak letak 450 gm je)
  • 6 biji telur gred A dipukul dahulu
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan Taburan
  • 1/2 tin buah cocktail
  • 1 cawan mixed fruits (ceri merah dan hijau, kismis, blackcurrent)
Cara-cara
  1. Rendam agar-agar panjang selama 4 jam. Toskan, tanpa memotong agar-agar tadi.
  2. Didalam bekas lain, satukan semua bahan bancuhan telur, pukul ringan hingga rata. Tapis.
  3. Basahkan loyang, penuhi dasar loyang dengan agar-agar panjang. Kemudian tabur dengan sedikit bahan taburan hingga rata. Tuang pula bancuhan telur hingga menutupi agar-agar dan buah tadi.
  4. Ulangi melapis berselang seli agar-agar, buah dan bancuhan telur hingga habis. Lapisan terakhir tabur dengan buah-buahan diatasnya.
  5. Kukus sekurang-kurangnya 1 1/2 - 2 jam. Kukus sekejap akan menyebabkan agar-agar tidak larut.
  6. Angkat dan biarkan agar-agar menjadi suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
*** K1 merendam agar-agar lebih lama untuk menjimatkan masa mengukus. Dalam resipi ni K1 hanya mengukus selama 1 jam sahaja. (*akak pulak dah lebih dari 6 jam merendam agar-agar tuh...jadi kukus sejam pun ok jugak...)

Pesanan Penaja...hehee : Kalau family x ramai tu buat separuh adunan cukuplah sebab resepi ni menghasilkan untuk 1 kampung makan...wakakakaa...Pastu kalau dah x banyak dan rajin tu, elok lah dikukus dalam acuan kecik2, lagi senang xyah potong2...Kalau dalam loyang cam akak ni, susah sikit nak potong, x lawo le....tp rasa menteeeennnn...best gilosss! Sesuai gak tambah lemak..hahaha


32 comments:

  1. sedapnya kak... baru nak tanya dia jadi banyak tak sebab selalu buat agar2 biasa pun pakai suku plastik je..tp dah nampak pesanan penaja kat bawah tu pulak... hehe...

    menggoda betul.. tapi tgh malas nak masak la pulak.. tumpang makan leh?

    ReplyDelete
  2. Ya Rabbi kak ummi .. Sumpah ella tergoda. hihi

    ReplyDelete
  3. sure mkn puding ni dpt khawin ank raja masuk istana heheheh lawak aje'
    sdp tu mkn sejuk naknya ada buah2 campuran dan rasa susu

    ReplyDelete
  4. akakkk.... nak try jd superwoman cam akakk.. tp tak mampulah! huwaaaaaaaaaaa..... catwoman jer lahhhh.. hahahahaha

    ReplyDelete
  5. kak ummi kata potong tak lawo..saya baru nak kata elok cantik je potongan tu. sAYA BAB kalau ada friut coctail ni memang huduh betul kalau dipotong. cantik la..memang unik. sesuai tuk dessert party kan.. party tipuware ke belasah je..haha

    ReplyDelete
  6. sedap yer kak?
    ini yg terpikat tergugat ni rasa2 nak wat gak lah.mcm best je

    ReplyDelete
  7. wah..cantik menggoda betul lah..nampak pon dah sedap..huhu

    ReplyDelete
  8. bestnyer puding..tgh panas cenggini sure best makan

    ReplyDelete
  9. assalam kak Ummi, wahhh tergudaa sudah nengok puding mabeles ni...special resepi tu yer..tunggu angin rajin boleh cuba ni..hehe

    ReplyDelete
  10. Rozita -
    Hahaha..tu la kena baca pesanan penaja gak kan...xpun naya..hahaha

    KakChik -
    Waaaaaaaa lama x nampak..rindu kakChik...hehehe..tergoda eks..wat separuh ke la eh..

    Sheila -
    Hahahhaa..lawak la Sheila nih...kalau belum kawin leh la try hantar istana, kot ada anak raja terpikat hehehe...

    Hana -
    Waaaaaaaaaa..adinda...xpalah jgn paksa diri k..nnt Darwish terabai lak...tunggu dia besar sikit, ko leh jadi nenek catwoman sekali..hehehe..Ko dah balik sekolah ke tuh?

    Izah -
    hehehe...tu potong nak cepat2 jek Izah.nak hantar rumah adik sebahagian...tp kalau nak senang wat dlm acuan2..Kalau separuh adunan sekejap je la kukus..hehe

    Dapur Kecilku -
    Aah mmg sedap, lemak berkrim..tp xleh byk2 sgt makan..fengsaann..hahaha

    Nor -
    Sepadan dengan adunan tu Nor..mmg banyak giloss...hahah..better wat separuh jek..

    Norlie -
    Betuii, betuii, betuii..tp lemak tambah tanggung sendiri eh..

    Norul Mas Hana -
    kena try dulu baru tau Norul..hehe, don't miss..

    Cendana Kasih -
    Ya la Noorma..tu pasal la akak buat..tgh panas skrg ni kan..

    ReplyDelete
  11. Nieza -
    Memang special dan pelik kejadiannya, tu pasal marbeless..hehee, letak buah banyak2 sikit..

    ReplyDelete
  12. kak ummi, tak pernah tengok ini, nampak sungguh menarik, rasa sangat manis tak?

    ReplyDelete
  13. Thanks atas info ni umii, selama ni buat puding ni kena scoop dgn sudu sebab lembik, rupenya kena letak lapisan agar2 untk buat dia bole potong2...akan cuba resepi ni ujung minggu ni

    ReplyDelete
  14. mmg hancor klu org diet tgok rsepi auntie nih~~
    huhuhu..x thn..

    ReplyDelete
  15. kak ummi...
    nak sepotong...
    sedapnya tengok puding tu....
    mas pun bab potong memotong ni memang lemah..maunya hancur puding tu...
    senang cerita cedok puding tu masuk mulut..muahaha

    ReplyDelete
  16. wow, cantik !! wow!! aje yang dapat ku ungkep kan..memang macam makanan dari istana ni kak..

    ReplyDelete
  17. Mmmm...sounds delicious n tasty..love your neat presentation dear..:)
    Jay
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  18. waduh cantik banget kejadiannya..ada ceri lagi kat atas tu...kalau anak Yatie nmpk ni...mau dia bawak lari dulu ceri tu...leh cuba ni..

    ReplyDelete
  19. gulppppp.....
    no words can describe how i nk makan that pudiing..dappppppppp nyerrr...

    kak ummi, nk sikit..hehehe

    ReplyDelete
  20. wooooooo.... pengsan! woooo.... terkujat2 tengok puding kak Ummi ni... seminggu pengsan cam ni...

    ReplyDelete
  21. Iena -
    Tak manis sangat pun, lupa nak bgtau akak dh kurangkan sukatan susu tuh, dah update dah..campur dgn air buah tu sedang elok jek..

    Sekadar Coretan -
    Alahaii x tau nak pgil nama apa nih..hehe, Untuk makluman, x jugak kena letak agar2 camni utk keraskan kalau buat cara biasa2 tu..yg ni lain resepinya coz agar2 stripe tu dikukus, so kena lapis2kan laa..Sebenarnya selalu agar2 direbus dulu hingga larut kan..cuma kali ni lain sikit pembuatannya..hehe..harap faham eh..

    Leng Loy -
    Hahahhaa...auntie yg hancur diet dulu...adeeiii

    Mas -
    Tu la kan..tp yg ni senang gak potong..tali agar2 tu elok jek mengeraskan dan tidak la terlalu lembik bila dah sejuk..elok kejur jek..so boleh la nak potong..hehe

    Ayu -
    Hehehee....bole la try buat kalau nak merasa dessert istana ya Ayu..hehe

    Jay -
    Hi Jay, how are you doing? Thanks for the compliments...Telling you, this one is really nice yet easy to prepare..hehee

    Yatie -
    Hahahha...banget2 sekali pujian mu Yatie...sejak bila jadi mbak Indon lak nih..hehehe

    Shida -
    Better to describe with your mouth...hehe...bole la try Shida..

    Nadia Comaneci -
    Yang ni mmg sengaja guna agar2 tali yang direndam dulu Nadia...x perlu masak agar2 tu berasingan mcm selalu...mmg sengaja nak bg rasa dan lihat stripe agar2 tuh..kalau guna serbuk agar2 tu larut la pulak...boleh faham kan Nadia?

    Azlita -
    Waaaaaaaaaa bangun Ita cayang oiii..jgn pengsan2 tepi dapur comel akak nih..nnt nak pi renjis dgn air budak Ita nih..hehee

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum akak..
    cantiiiknyaaa puding tu akak... nama nya pun... hehhehe.. sesuai sgt.. Bla makan nie.. sejuk jer rasa tekak tu kan... suka ler resipi nie.. :)

    ReplyDelete
  23. sat lagi ni mesti mak sy membebel, telur cpt habis..hahaha

    xtahan la tgk puding tu...aishhh, menggoda betul

    ReplyDelete
  24. aMPOON TUAN PUTERI ....ERKK PUTERI KE DAYANG NI EKS..HAHAHA...ADEH, APA2 PUN MEMANG TERBEKENAN NENGOK PUDDING AKAK TU...

    ReplyDelete
  25. salam kak ummie...sihat ker?? miss you, muahhh!!!, puding tu cekci ler!! ada resipi puding raja tak??

    ReplyDelete
  26. Salam kak Ummi...aduh kak nampak cantik ni..sempena Kate & William kawen ke ni..hehe..rasanya jumlah tu sesuai untuk buat pen house raya kot..anyhow Sally gunting dulu resepi akak ni ya..nak tampal kat fridge dulu..

    ReplyDelete
  27. wahh.. sy terkagum nih.. kukus jd lembut ek agar tali tu? 1st time nengok.. nama sgt mewah, rasa pn mesti sedap =)

    ReplyDelete
  28. ERMM..TELAN AIR LIUR JERLA DULU K.UMMI:)

    ReplyDelete
  29. Assalamulaikum kak Ummi :D

    Patut lah ct tersedak2 semalam masa makan, rupanya ada nama ct terselit kat puding kak ummi tu.. hehehe. terpesona sekejap melihat puding ni, namanya dah lah anggun, kalau dapat merasa lagi lah teruja nak mintak lagi.. hahaha.

    Tak tahu lah resipi puding ni jatuh no berapa dalam simpanan :D

    ReplyDelete
  30. Along pun ada respi ni, tak ingat amik kat mana. Nak cuba dah berzaman2 tak kesampaian, best nya Ummi dah buat. Kalau Ummi kata sedap, memang sedap lah ni.

    ReplyDelete