Monday, April 4, 2011

Puding Buah Naga Untuk Anniversary..,.Bole Gitu??


Haha...jangan lah gelak...orang lain sambut anniversary buat kek pasal-pasal, buat pulut kuning kan...tp akak sempat wat puding jek malam tuh...maklum lah balik kerja, x larat betul nak godek-godek beriya kat dapur, ada ke orang wat puding jek tuk anniversary?? ekekkee..... Semalam baru akak buatkan pulut kuning n rendang ayam, atas permintaan hb...hehehe...Pelik tengok buah naga ni pucat jek kan, x tau la, mmg ada yg jenis isi dalam tu semua pepel ek? hehe. Last-last akak tambah pewarna merah jambu sikit, dah macam rupa bandung pulak...hahaha...gasak laah..janji rasa buah naga kan..kan...Akak mmg x gemar makan buah ni....x penah beli pun, hehee....tp bila wat puding camni sedap lak...Resepi ceduk dari buku Resepi Chef Harun ni, tengok dia punya kaler mcm pink gelap jek...hehehe, apapun, puding ni mmg sedap dgn rasa isi kembang semangkuk tuh....layaaannn...

PUDING BUAH NAGA
Resepi: Chef Harun @ Buku Uniknya Rasa Penambat Selera

Bahan:- (*kalau family x ramai, better buat half dr resepi ni)
  • 15 gm serbuk agar-agar
  • 1 biji buah naga merah (akak guna yg putih di dalam - kupas dan parut)
  • 1 cawan susu cair (susu sejat)
  • 5 cawan air (*akak letak 6 cawan, lebih lembut pudingnya)
  • 4 biji buah kembang semangkuk (rendam dlm air panas hingga kembang, ambil isinya)
  • 1 cawan gula (*akak letak 3/4 cawan)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh perisa vanila
  • beberapa titis pewarna merah jambu (*ni akak tambah)

Cara-Cara:-
  1. Masukkan serbuk agar-agar di dalam periuk bersama air dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan gula dan susu cair, kecilkan api dan kacau hingga mendidih lagi.
  3. Masukkan buah naga, perisa vanila dan *pewarna (*akak tambah ni), masak lg hingga mendidih.
  4. Masukkan isi buah kembang semangkuk, kacau.
  5. Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan/loyang sesuai. Biarkan di luar sebentar hingga wap panas hilang, baru dimasukkan ke dalam peti sejuk. (*akak basahkan dulu loyang/acuan sebelum dituang aduann puding)





23 comments:

  1. cantiknya puding buah naga tu kak ummi........

    ReplyDelete
  2. Mas -
    Hehehhehee....bole gitu?? ^____^

    ReplyDelete
  3. bole boleh.. hehee.. lawo la akak hias gitu puding nyer tu. biasa saya beli buah naga merah tu. entah ngapa mmg suke yg merah. tapi yang kecik2 sikit tu baru wangii je.slalu kalau musim kat raub tu, rajin ler membeli.dulu2 laa...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikumwbh kak Ummi....mmm sgt2lah nampak menarik puding tu n hiasannya.....buah nagga ni....seme ayu suke..merah n putih seme jalan...kulitnya tak la.....:))

    ReplyDelete
  5. Happy Anniversary Ummi, semuga bertambah bahgia selalu. Puding aja pun takpa lah, ingatan yang penting kan. Lagi pun sure hubby suka dapat makan puding yg cun & manis rupawan...hehe.

    ReplyDelete
  6. Salam. Ape khabar K'Ummi.. Amboiii.. manisss je persembahan nyer.. kirim ke Selatan bolehhh :)

    ReplyDelete
  7. Happy Annivesary Ummi...ok pe Puding tu....cantik je...org lain buat kek...kira ummi lain dari yang lainla...tu yang best kan ...Doa kak cek Ummi bahagia dan sejahtera bersama keluarga tercinta.....

    ReplyDelete
  8. Hihihi, mek RABBIT, buat puding NAGA nak jamu abang RIMAU. Hehehe... macam kat zoo pulak bunyinya... hehehe... jangan mare.. P.E.A.C.E

    ReplyDelete
  9. Salam Ummi,
    Cantiknya persembahan puding buah naga tu, nampak pun sedap. Klu ganti buah lain leh tak?? sbb famili semua tak reti mkn buah naga ni.

    Tak lupa juga, happy belated anniversary ya, semuga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
  10. tak kisahlah kak ummi.. puding pun okay jugak.. yg penting ada something yg boleh dijamah bersama2.. hehehe... cantik nampak puding tu bila dah kena hias mcm tu..

    ReplyDelete
  11. bukan takat tuk enebeseri jer leh.. tuk org kawin pon boleh ni.. he he he

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Ummi...cantikkk...kalernya pun lembutttt je..mesti sadap ni

    ReplyDelete
  13. kak ummi

    dragotfruit jello...sgtla kita berkenan..akceli apa2 jello pon la.., kita pasti tak tolak... :)

    ReplyDelete
  14. Hi Ummi, I think you are one of THE BEST for making puddings. And this pudding looks absolutely delicious, sedap best!
    Love the colours. And the dragon seeds makes it look real nice too.

    You are very creative.....maybe boleh buka sekolah for baking and cooking?
    Berapa your hubby makan? Ha ha ha.
    Have a nice day, Ummi.
    Lee.
    ps, I think Ramona will love it too, ha ha ha.

    ReplyDelete
  15. hepi anniversary k.ummi..semoga berbahagia utk selama2nya:)

    ReplyDelete
  16. akak ummi... cantiknyeeee... suka tgk puding nie...

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. epy anniversary kak..x po la..yg ponting sodap..kalu akak nk tau buah naga ni ada 2 jenis isi putih & mrah & yg pling sodap isi merah..sbb tu kalu nk beli kena tnya dulu kt org yg jual.

    ReplyDelete
  19. hi ummi, ya memang kadang2 kita tak dapat warna merah seperti yang ditunjukkan dalam majalah/buku, it's okay kalau tamabak sedikit pewarna. sunggun cantik!

    ReplyDelete
  20. Izah -
    Lawo apa nya...saja2 jek tu hias..pastu taram buah dulu..hehehe

    Ayu Safieza -
    Wkmsalam...hehee..nnt akak beli yg merah lak la..hari tu pakai rembat jek kat Carefour...hehehe

    HomeKreation -
    Wkmsalam...thanks Along...suka ke x suka ke..dia kena makan jugak..hahaha

    Oh Oeya -
    Wkmsalam..kabar baik...uikss dah licin laa..dah kirim ke kampung separuh..heheh

    Cik Cek -
    Terima kasih atas ucapan tuh..dah lepas dah pun tp sudi lg org nak wish..hehehe...Alaah puding tu suka-suki akak jek nak buat...dr xda apa2 kan..pakat menyuap puding laa..hehehe

    MamaFaMi -
    Hahahahhaha...Mama kejii taauuuu...nasib baik xda ULAR kan Ma kan..hahahha..adeehh..

    Wattie -
    Boleh jek ganti dengan betik ke, pisang ke...peach pun boleh...thanks atas doanya ya Wattie..

    MaDiHa -
    Ratna, bila dah itu jek yg sempat...kena la terima seadanya diriku ini..hahahahhahah

    Jiya -
    Hahhaha..ko perli akak ke Jiya..ke ko nak makan beradap sekali lgk..boleh akak watkan puding nih..wakakakkaa (*kamben2 sume sihat ke..hehehe)

    Sue@Nenie -
    Thanks Sue...rasanya pun sedap tauu..campuran rasa kembang semangkuk dgn buah tu..

    ReplyDelete
  21. Yat Maria -
    Akak pun suka jgk..tambahan yg letak buah2 camni..byk khasiat kan..hehe

    Uncle Lee -
    Thanks for your compliments, appreciate it! I don't think I can manage that kind of school at this age, hahahaa...better rest or go for a holiday, right?
    Hahahaa..how can I kena tipu dengan Ramona's wedding...hahahaha, forgot of your 2 sons...huhuu

    Azila -
    Terima kasih Zila...muaaahhhh

    Diana -
    Alaaah sempoi2 jek tu Diana..hehe..ikut kerajinan dan masa yg ada jek..

    MakSu Sue -
    Thanks atas doa...aah akak tau, cuma hari tu rembat jek..x tengok2 dah..hehee..blk rumah baru perasan...adeehhh

    Iena -
    Thanks for dropping by Iena...Tu la kan...banyak yg putih jek isinya...xpa next time cuba cari yg isi merah lak..x puashati lgk nih..heheheh...

    ReplyDelete
  22. salam..akak,hepy belated annivesary.yg ke brape neh?hehehe..smoga berkekalan hingga ke syurga!ameeeenn!mcm besh je puding akak itew.dlm esbox jijah ade buah ni,tp yg kaler pepel tuh..leh terai ni.

    ReplyDelete
  23. nape yg mamafami wat warna die garang?????

    ReplyDelete