Assalamualaikum....selamat petang....waaah dah makan nasi eh...akak tibai kek jek...hehehhee...maklum tumpang belasah kek harijadi cik abang jek...tp kejadian marble kek ni kurang cantik sebab lepas jek akak marblekan dia...adunan tu mcm xnak melurut jek, agaknya kesat sikit sebab ada letak badam kisar tu,...akak hentak 3 4 kali nak kasi pergi ke tepi loyang....hahahhahahhah...keji tak???
Tetapi jangan pandang pada rupa...cuba tanya rasanya....Wallaaaahhhhh!!! Sungguh SEDAP DENGAN RASA BADAM, MOIST, GEBU, HARUM WANGI BAU ROS DAN YANG SEWAKTU DENGANNYAA....Mmg x nyesal punya!!! Korang kalau x buat, mmg saja laaa...nnt kempunan, jangan salahkan akak tau... Adunan ni kalau family ramai x cukup satu adunan, kena tambah jadi 1 1/2 adunan, pastu kalau rasa nak hantar kat jiran sebelah, kena wat 2 adunan laa terus....baru berbaloiii yg belen kat rumah pun cukup....betuii akak cakap nih!! Resepinya akak terjumpa kat blog Rinnchan yang dah lama menyepikan diri tuh...Jom semak resepi...senang banget!! Tapi biasalah, ada sedikit kederhakaan atas resepi jugak...hehe...You all buat la kasi lawa2 lgk belang dia tu eh...Ni marble chaca dah ni...kena hentak berkali2....hehehhee
Tetapi jangan pandang pada rupa...cuba tanya rasanya....Wallaaaahhhhh!!! Sungguh SEDAP DENGAN RASA BADAM, MOIST, GEBU, HARUM WANGI BAU ROS DAN YANG SEWAKTU DENGANNYAA....Mmg x nyesal punya!!! Korang kalau x buat, mmg saja laaa...nnt kempunan, jangan salahkan akak tau... Adunan ni kalau family ramai x cukup satu adunan, kena tambah jadi 1 1/2 adunan, pastu kalau rasa nak hantar kat jiran sebelah, kena wat 2 adunan laa terus....baru berbaloiii yg belen kat rumah pun cukup....betuii akak cakap nih!! Resepinya akak terjumpa kat blog Rinnchan yang dah lama menyepikan diri tuh...Jom semak resepi...senang banget!! Tapi biasalah, ada sedikit kederhakaan atas resepi jugak...hehe...You all buat la kasi lawa2 lgk belang dia tu eh...Ni marble chaca dah ni...kena hentak berkali2....hehehhee
KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA
Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan
Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)
- 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
- 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
- 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
- 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
- 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
- 2 susu makan susu pekat manis
- 1 1/2 sudu teh esen rose
- sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
- Pukul mentega dan gula hingga gebu.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
- Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
- Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
- Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
- Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.
cantik berseri2 jerk kek tu...
ReplyDeleteterasa sangat tak kak badam tu...
walaupun belangnya tak terserlah.. tp warnanya menarik juga tu kak... rasanya dah tentu2 ler sedap kan?
ReplyDeletewah..bebahan semua ada.. leh try ni..
ReplyDeletelawaaa nyerrr wane dia
bahan dah ada...tinggal lg rajin ke tak...hehehe...
ReplyDeletedari semalam dah admire kat kek ni tertanya2 bila lah kak Ummi nak pos resepi... nak mintak mcm segan gitu... hihi
ReplyDeleteTQ kak boleh cuba ni...
wallaaa! rasa nk ngap jer kek seketui lam piring tu kak...hehe..psst! meh la kte exchange ngn kek coklat nak?...nak bg kuih lopes, dah tinggal gambar jek...hehe
ReplyDeletecantik menarik kek ni...lapo lagi...hu hu hu...
ReplyDeleteKak Ummi...
ReplyDeletecantik...menarik...tertarik...kek ni memang debooommmm....!!!
wow...bergaya betol kek kak kali ni...
ReplyDeleteSungguh menarik dan confirm sedap nie...nie mesti nak cuba nie... Cuma Kak di cara-caranya saya rasa ketinggalan untuk masukkan tepung...
ReplyDeleteesok kita tak mau ketinggalan...ye la ..tepung tu bila nak di masukkan ?
ReplyDeletesalam ummi. lawo sangat color combination cake.
ReplyDeleteKjee harap Ummi sudi terima ole2 yg tak seberapa dari Kjee di blog Kjee. cara Kjee nak luahkan rasa kasih Kjee kepada semua yang sering singgah di dapurkakjee.com
sedapnyeee...... nanti nk try buat lar.
ReplyDeleteGorgeous cake kak! Sayang nak makan...hehe! ;)
ReplyDeletewaahh.sungguh meriah kaler maler kek yang tersebut..
ReplyDeletesayang nak makan la kak..hehe
Mas -
ReplyDeleteX terasa sangat pun badam...rasa sedap sesangat jek..hehehe
MaDiHa -
Aah Ratna, belangnya hilang dihentak2 dek akak...hahahaha..tp mmg best giloss kek nih..
Izah -
Apa lgik...ayuh berkayuh..hehehe
Suzi -
Alaaa..rajin laa..rajin laaa...hehe
Azlita -
Looohh ya ke...apasai x buzz akak, bgtau dah x sabar nak buat...hehee...lenkali bgtau eh...ha, silakan buat eh Ita..
Dayang -
Hahaha...xnak exchange dgn kek coklat..nak kuih lopes gak..nak gak..huhuuu
Cik Cek -
Jom memarble Cik Cek...sedap nih..
Azita -
Hehe..cantik ke...tqqqqq...booommm Ita..hehehe
Hani -
Mana ada gaya la Hani..tp rasanya jek yg sedap tahap gaban..hehe
Noraini -
Oopss sori, masa buat akak perasan dah resepi tu x letak tepung kat cara2 tuh..pastu akak letak en3, copypaste jek..lupa...hehee, dah letak dah..thanks bgtau eh Noraini..
Nazrah -
Hahaha..sori...dah betulkan dah tu..buat eh.
KJee -
Wkmsalam k.Jee cayang...hehee, lawo ke..tp belangnya dah x nmpak kena hentak...hehee..Ok kJee, nnt ummi gantung award tu eh...tqqqqq sudi singgah sini...muaahh!
Nurainaa -
Silakan...mst suka nnt..hehe
Love2Cook -
Not so so la Love...not satisfied with the marble...hahahahha
Noorsha -
Hehe..kalernya tenggelam dah kena hentak2 ala ganazzz gitu la Noorsha..hehehe
fuiyoo ummi..ni mmg wajib masuk list..tp nk wat x tau bila lg..hehe!! tenguk kaler pung dh tau sodaapp!! perghhh!!!
ReplyDeletesalam ummi..wah cantik belang2 kek besday abg rimau..hehehe..hepy besday wat abg rimau ye...semoga brtmbh ceria disisi nye..
ReplyDeleteSalam KUmmi
ReplyDeleteMintak ampun.. terlepas aeroplane hahha.. happy bday buat ur hb.. cake yg warna warni sure membuat cik Rimau suka bangat hehehe
kak ummi, kek ni memang dah cun ni terguda dah saya mlm2 ni..harus dicuba ni...:)
ReplyDelete"akak hentak 3 4 kali nak kasi pergi ke tepi loyang...."
ReplyDeleteerkkk!! ganeh gak K'Ummi hik3..
mengancam u! marble nih :)
salam
ReplyDeletetak boh badam pun , mesti sedap nie
Ceria kek badam K.Ummi tu...warna-warni
ReplyDeleteHappy belated birthday buat hubby k.Ummi..moga sihat dan murah rezki selalu.
salam kak ummi... ceria aje warna belang2 tu... nampak aje dah terliur hehehe!!! :))
ReplyDeleteRinn tu hibernat sungguh.. sibuk ngan anak2.. selalu fon pun tak jawab.. hahaha..
ReplyDeletekek ni memang sedap.. mama pernah buat masa zaman FP dulu..
cantiknya warna kek marble warna warni badam. suka tengok
ReplyDelete