Wednesday, February 2, 2011

Kambas Masak Taucu

Kambas??? Pernah dengar ke tak? Hehee...tengok gambar mesti tau tu kan....yup...peria mini or ada sesetengah tempat sebut peria katak haa....sedap direbus buat ulam, tp jgn layu sgt, biar krup krap gitu....Begitu jugak utk sayur....sedap digoreng dengan taucu nih...Bagi penghidap kencing manis, sangat elok la makan sayur kambas nih., tp akak xda laaa..hehee....yup kambas yup....Okaayy, ini auto-published entry akak dah siapkan untuk u all...hehee, now kat kampung la ni...Kelmarin pergi pasaraya Tunas Manja nampak la peria mini aka kambas ni...selamat ku goreng taucu, sayur tuk dinner smlm...best pulak...meh layaannn...

KAMBAS MASAK TAUCU
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 4 biji peria aka kambas - belah dua buangkan biji dan potong serong
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 inci halia - ditumbuk
  • 1 tangkai cili merah - potong serong
  • 1 tangkai cili hijau - potong serong (nak pedas, tukar cili padi)
  • 2 sudu besar taucu
  • sedikit air
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam (jika perlu)
  • gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk serta cili hingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan sedikit serbuk kunyit dan peria mini/kambas. Kacau separuh masak.
  3. Masukkan taucu, sedikit air dan gula secukup rasa.
  4. Kacau hingga sayur 3/4 masak, jgn layu sangat. Tutup api.

18 comments:

  1. tak makan peria katak...tak tahu nape...nnti2 nak belajar makan gak....
    kak ummi....cantiknya gambar terbaru akak.....suka mas tengok...menawan tau...

    ReplyDelete
  2. betul tu mas mcm awet muda jer kak ummi kamu tuuu kami sebaya..tapi dia lagi muda..huhuuu
    sbb makan peria katak la ni kan ummi..sejenis ulaman.
    ilah ingt lagi N3 ummi thn lepas..ummi minta kita semua bg nama baru ...ilah pun ada cdgkan.. nak tanya apakah keputusan namatu hehehehe.. tapi nama yg ummi guna ni ilah lom pernah guna pakai..sbb katak juga yg dok panggil nasib baik tak hujan ong ong ong.. hehe

    ReplyDelete
  3. ingat apalah kambas tu....makcik selalu jugak makan ni....rebus buat ulam, campur perut buat masak lemak cili padi atau + apple/celery blend buat jus...tapi + taucu ni baru dengar...bolehlah cuba nanti

    ReplyDelete
  4. wah lawanya tgk gambar profile akak tu baru jelas skit nengoknya...lawax2...ayu gitu..hehe peria katak ni saya x pandai mkn gak tapi nk kena belajar mkn la org ckp bagus mkn ni kan....btw selamat bercuti yer kak ummi...:)

    ReplyDelete
  5. Dtg menjenguk amende kambas tu...peria rupanya. Dr panggil peria katak buruk bunyinya tu kan, baik panggil kambas ya kak Ummi! Apapun mmg sedap masak mcm ni..pendekata apa je masakan kat sini semuanya sodap2 belaka..I like...:))

    ReplyDelete
  6. salam Kak Ummi,
    mengancam pic baru... sampai terkebil2 mata dok tgk... comel kak Ummi ni.....
    ita pun tak tau jugak peria katak tu kambas... klu kak Ummi tak bagi tau sampai kesudah tak tau.... TQ kak for the info...

    ReplyDelete
  7. First time dengar perkataan kambas, dr MIL..tertanya2 gak, apakebendanyer..ooo..rupa2nyer peria..org Melaka ni peria besar pun panggil kambas gak..

    MIL saya blender kambas kecik tu, kendian minum, 3 kali seminggu..utk turunkan kolesterol katanya...

    Semalam, nampak kak Gerau buat kambas ni sebagai ulam...saya suka kalo goreng macam kak ummi tu..pahit2 sedap

    ReplyDelete
  8. Salam kak Ummi..
    Naz suka sayur ni w/pun ada rasa pahit2 sikit..Best tu..Lagi best buat masak taucu..Mak Naz selalu masak cam gini..

    ReplyDelete
  9. kak ummi, ingatkan apa lah kambas tu rupa2nye peria katak.... Wanida suka sangat makan peria ni. rasa yg pahit2 tu yg mengancam..... pas ni teringin gak lah nak masak....

    ReplyDelete
  10. salam ummi

    Pada saya kambas ni ada
    lah peria yang besar tu..yang kecik ni kami panggil peria katak..saya pun suka masak tauchu dengan udang ..sedap

    ReplyDelete
  11. kak ummi - ada tag untuk akak kat sini --> http://tiffinbiru.blogspot.com/2011/02/my-favorite-blog-dancontest-sahabat.html

    ReplyDelete
  12. peria kegemaran arwah ayah, biasanya ditumis peda saja. boleh cuba tambah taucu ni. suka taucu dgn ikan.

    terbaca nama Tunas Manja...lamanya tak menjengah bandar Kuantan.

    Salam kenal

    ReplyDelete
  13. Salam,
    Ni peria katak ke?
    Mesti sedap kan!

    ReplyDelete
  14. ayu suka masak peria katak.pelanggan citarasa rinduan pun suka

    ReplyDelete
  15. kak..lama x dgr pkatan kambas tu.sll dok panggil peria katak jer kan..klu mak masak pnh mkn..sendri msk x pnh..sbb x pnh masak ni..:))))

    ReplyDelete
  16. Mas -
    Hehe..belajar2 makan...di samping sbg ubat, leh awet mudah sekalik..hehe

    Ilahjy -
    Huk alaaah memandai la Ilah..dia pun apa kurangnya, sama nmpak muda gak laa camtu...Ummi ni ala2 jek..hahahaa

    MakcikKantin -
    Hehe..tu la kan..baru tau eks..mmg sedap gak letak dlm masak lemak, goreng dgn udang pun ok..ikut tekak la kan Makcik...hehe

    Nieza -
    Huk alaaah pakat2 tgk gambar lak dah..kena tukar balik la camtu..hehe...Thanks la Nieza, ni baru smpai rumah, jenguk2 blog..baru nk respon, sori yea Nieza..

    Azlina -
    Haha..kita x kesah pun nak pgil apa peria tu...janji leh masuk tekak dan kita suka, tu jek..hehe

    Azlita -
    Wkmsalam..ha, baru blk dr kg ni, lmbat respon, sori Ita..haha, toce, toce..nak bg duit silig la puji sgt tuh..alaaah, gambar masa pi rumah Mat Gebu hari tu..hehe, saja la jemu dah tgk muka sendiri, sendiri la tukar..hahahaa

    Cendanakasih -
    Waaaa MIL siap blend lgk bagus tuh...selain wat ubat, mmg leh awet muda tu..hehe..perbanyakkan ulam pahit2 mmg bagus kan..

    Naz -
    Wkmsalam Naz, hehe..mmg sedap masak camni...tp akak n hb jek makan, anak2 mana layan sayur camni..kan..

    KisahWanida -
    Hehe..now dah tau la apa kambas ek..glam jek nama dia ek..hehe

    Kak Ezza -
    Tak tau la pulak...setau Ummi yg besar tu pgil peria saja, yg kecik ni la org sebut kambas, x suka nk pgil peria katak kot..hehe...apa2 je la kan..

    Mat Gebu -
    Huk alaaah..menciiiss...ya laa, ya laaa..nnt akak buat, senang je kan..thanks igt kat akak ni ek..hehe

    Fasihah -
    Ya laaa..selalu org2 tua jek suka sayur ni...kena lak yg ada kencing manis ke kan..hehe...tp akak xda la..nauzubilla..

    Adzriel AB -
    Salam n thanks sudi singgah dapur akak ya Adzriel...waaah penah duk Ktn ke...Tunas Manja mmg bersepah2 sini..hehe..

    Shasha -
    Yup, ya la tuu...peria katak...hehe

    Citarasa Rinduan -
    Waaah restoran Ayu pun ada peria ni eks...nnt akak singgah la eh..hidang 1 pinggan peria ni eh..hehe

    Deliah -
    Ya ke...jom kita pakat2 masak kambas...hehe, nama glam sikit laa ni, kan..

    ReplyDelete
  17. 7 tahun di Kuantan. 5 tahun SMTA/ASBTAR (1986~1990) & 2 tahun POLISAS. Tunas manja baru ada 1 je.. lupa kat mana. beserah ke?

    ReplyDelete