Salam....para suri rumah mesti tengah bz masak2 kan...bersilat sakan kat dapur...Kalau akak macam tu laah..balik kerja petang...time suri rumah dah relax2 sikit, akak baru la nak menjengah dapur dan kelentung-kelentang.....sabaauuuu je laaa...Nak ngisi perut suami dan anak-anak punya pasal, ikhlas hati kita masak...kan..kan.....Okay meh layan lauk ayam goreng berempah ni haa....Resepi ni tgk rata-rata rumah dah masak....Resepi asal dr Pak Engku...tp akak kopipes dr dapur Izzah..
AYAM GORENG BEREMPAH (KUZIE CATERING)Resepi: Pak Engku (Kuzie Catering)
Sumber: Wattie, Izah & Chik Mimi
Bahan:-
- 4 labu bawang merah
- 6 batang serai
- 2 tongkol lengkuas
- 3 sudu rempah kari ikan
- 3 sudu kunyit babas
- 5 sudu cili kering (blend)
- 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
- sedikit serbuk perasa
- *saya tambah:1 sudu beso biji ketumbar+jintan manis+jintan putih
- Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
- Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
- Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*akak biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
- Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
- Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.
sedaaap nyer ummi... cantik jer diana tgk ayam nie.. menyelerakan betul ler..
ReplyDeletewah bleh try ni.. selalu saya goreng ayam guna jintan dgn ketumbar pun dah smpai menjilat pinggan.. ni kalo buh cili sket, serbuk kari sket.. kompem letak je atas meja tk smpai seminit dh lesap ni... hehehehehe
ReplyDeletewahhh k ummi sgt menyelerakan... buat banyak2 lg yer,,
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteKak ummi nak yang kat dalam mangkuk kat bawah tu.
kak ummi, nak tanye, serbuk perasa tu ape? ajinamoto ke? kalo tak letak boleh?
ReplyDeleteakak..pak engku tu sapo sbonar eh..haha..chef dlm tv tu ke?
ReplyDeletesedap kan..saya pun suke
akak..mas pun suka ayam goreng ni..
ReplyDeletesedappkan kak....
Salam Ummi,
ReplyDeleteMemang sedap giler ayam ni.....mkn serdak dia dengan nasi pun dah best.....
yeeeeeeeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaaa.....Ayu dtg utk ayam berempah ni.....muehehe...naik unta jer...bukan kude tauuuu!!!:)
ReplyDeleteassalam kak ummi, sedapnya ayam ni.....terliur dh ni. ha ni nieza antar kek kat akak ni dh cuba resepi kek choc mint akak tu tapi derhaka sikit jadi lemon lak...btw tq sharing kak...:)
ReplyDeleteassalammlkm kak...
ReplyDeleteini makan ayam2 je je dah cukup sedap..pastu ratah plak tulang2 ..sambil makan ngan serdak dia..amat mnyelerakan!
menarik sunggoh la serdak-serdak itu. kalau makan kat kedai pun, mesti kaut serdak dulu..
ReplyDeleteDiana -
ReplyDeleteMemang sedap ayam ni Diana..rugi sgt kalau x cuba taaauu..mesti nak buat lg nnt..
Delima -
Emmhh...nnt try la yg Pak Engku ni pulak...memg best...sesuai wat lauk kenduri..kanak2 pun pasti suka..hehe
Fiza Amran -
Hehe..akak buat 1/2 ekor ayam jek..x ramai kat rumah..tp mcm x cukup gak la 3 org makan..hehe
Kak Sam -
Wkmsalam Sam...ha, nak yg kat dlm mangkuk kat bawah...apa tuh? hehe
eMMe -
Aah Emme, biasanya serbuk perasa tu merujuk kepada ajinomoto laa..akak x letak pun..
Izahdaut -
Hahaha..ntaaah bkn dia pak sedara Izah ke..ekekekee..Rasa akak mmg lah yg selalu kuar tv tu kan..dia selalu masak utk VIPs kan...selalu berbaju melayu dgn songkok tinggi gitu..hehe
Mas -
Yup mmg sedap Mas, sekali rasa nak lagi dan lagi..hehe
Wattie -
Yup Wattie...best tang serdak tu laaa kan..hehe
Ayu Safieza -
Wohoho...wat terkejut akak jek Ayu..nasib unta pun x fengsaaan..hehe
NIeza -
Wkmsalam...waaah siap bg kek tuk akak eh...tqqqq...hehe
Fara Dean -
Wkmsalam..yup...lg sedap meratah dr makan dgn nasi..kan..kan..
Cek Chun -
Hahhaa..kalau x malu leh mintak serdak kat toke...kan..
salam kenal ummmi.
ReplyDeletebanyaknya resepi kat sini.
tak payah beli buku masak dah..ngee..
-"
hoyahadis -
ReplyDeleteWkmsalam...salam kenal...aah kalau xnak beli pun xpa...rujuk jek rata2 blog masak2 ni kan...senang..hehe